Ochelarii care nu se aburesc niciodată. Care este secretul

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ochelarii care nu se aburesc niciodată. Care este secretul
Ochelarii care nu se aburesc niciodată. Care este secretul
Milioane de oameni care poartă ochelari de vedere știu cât de deranjant este atunci când lentilele se aburesc și nu mai poți vedea nimic. Oamenii de știință au găsit o soluție la această problemă și au inventat ochelarii care nu se vor aburi niciodată.

Fie că e de la schimbarea temperaturii, de la mască, de la gulerul ridicat până la nas iarna, sau de la un simplu preparat fierbinte din farfurie, aburirea lentilelor este destul de frustrantă. Atât de frustrantă încât oamenii de știință s-au gândit să își aloce timpul pentru a găsi o soluție care să scape purtătorii de ochelari de vedere de această problemă. Și au găsit-o: ochelarii suflați cu aur. Mai exact, secretul constă într-un strat de aur, care încălzește ochelarii, împiedicând astfel condensul, scrie The Guardian.

Concret, oamenii de știință de la institutul de cercetare ETH Zurich din Elveția au realizat ochelarii astfel încât aceștia să absoarbă radiațiile infraroșii de la soare. În acest fel, lentila se încălzește și cu 8 grade Celsius, ceea ce înseamnă că vor preveni formarea condensului.

Chiar dacă materialul folosit este unul prețios, costul acestora nu este unul exagerat de mare. Stratul de aur este unul extrem de subțire, și anume a 12-a parte dintr-o foiță de aur. Acesta cuprinde și două rânduri de oxid de titan.

Aurul se află între cele două, însă nu obturează în niciun fel vederea, lentila rămânând transparentă.

RETROSPECTIVĂ 2022/ Anul în care piaţa de energie a redevenit semi-reglementată, pentru a proteja consumatorii

Statul român a revenit în acest an la controlul pieţei de energie, pentru a proteja consumatorii de creşterile nemaiîntâlnite a facturilor, la doar un an de la dereglementarea totală a pieţei (1 ianuarie 2021).

Preţurile la energie şi gaze au început să crească încă din toamna anului trecut, ca urmare a revenirii economice post-pandemie şi a creşterii consumului.

Încă din toamna anului trecut, Guvernul a venit cu o schemă de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, urmând ca diferenţa dintre preţul pieţei şi cel din plafon să fie suportată de la bugetul de stat până la 31 martie 2022. Ordonanţa de atunci, 118/2021, a fost modificată prin Legea 259/2021 şi, începând cu 1 februarie 2022, prin OUG 3/2022, astfel că aproape toţi consumatorii au beneficiat de această plafonare.

Luna aprilie a venit cu o nouă modificare a legislaţiei şi cu emiterea unei noi Ordonanţe de Urgenţă, 27/2022, majora perioada de plafonare până la 31 martie 2023. De asemenea, plafoanele sunt diferenţiate în funcţie de consum. Pentru consumatorii casnici: 0,68 lei pe kWh pentru un consum de până la 100 kWh şi 0,8 lei pentru 100-300 kWh, iar, pentru consumatorii noncasnici, 1 leu pe MWh. La gaze, plafonul a fost stabilit la 0,31 lei pe kWh pentru consumatorii casnici şi 0,37 lei pentru noncasnici.

De la 1 septembrie 2022, legislaţia a fost din nou modificată prin OUG 119/2022, care a introdus un plafon de decontare de 1.300 de lei pentru furnizorii de energie, în condiţiile în care preţurile din piaţa angro erau peste acest nivel. În replică, furnizorii de energie au arătat că ordonanţa îi obligă să înregistreze pierderi şi au început să refuze clienţii care le cereau oferte, dacă aceştia se încadrau în schema de compensare. Aşa au ajuns foarte multe firme să aibă probleme în găsirea furnizorilor de energie şi gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel