Oficial ANRE: Prețul gazelor va fi reliberalizat treptat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Prețul gazelor, plafonat și după modificarea OUG 114
Prețul gazelor, plafonat și după modificarea OUG 114
Discuţiile şi negocierile cu Comisia Europeană privind preţurile la gazele naturale s-ar putea finaliza cu un calendar de reliberalizare, a estimat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres.

"Eu cred că Guvernul României a dat un semnal destul de important şi a renunţat la limitarea preţului la noncasnic, care era, părerea mea personală, cel mai sensibil punct din documentul primit de la Comisie cu punerea în întârziere privind încălcarea Directivei gazelor. Şi, cu siguranţă, din acest moment încolo, vor începe discuţiile, eventual negocierile cu Comisia Europeană, care, părerea mea personală, este că se vor finaliza printr-un calendar de reliberalizare. Asta cred eu, pentru că ştim foarte bine că o revenire bruscă, de pe o zi pe alta, la preţurile concurenţiale, poate avea efecte destul de dure", a spus Bege, aflat la WindEurope Conference & Exhibition, la Bilbao.

El a subliniat că nu se ştie la cel nivel vor fi preţurile peste trei ani, dar, momentan, la nivel european şi, în special la Bursa din Austria, acestea sunt în scădere, inclusiv la contractele pe termen lung.

Citește și: OUG 114 modificată: 2% din cifra pe afaceri, doar pentru anumiți producători de energie

Zoltan Nagy-Bege a mai spus că speră să ţină cât mai mult perioada de limitare a preţurilor la 68 de lei, pentru ca furnizorii care au pierderi să le poată recupera. "Sincer, eu sunt oarecum egoist din acest punct de vedere şi sper să ţină suficient de mult această perioadă de limitare a preţurilor la 68 de lei, încât furnizorii care au pierderi să aibă timp să recupereze, pentru că preţurile pe care le menţinem pe loc aplicând această limitare de preţ la 68 de lei sunt menţinute în condiţiile în care deja sunt incluse nişte corecţii pentru furnizori care au acumulat nişte pierderi serioase în perioada trecută, din august încoace. Vorbesc de sute de milioane de lei la nivelul tuturor furnizorilor. La gaze vorbesc. Şi la energie electrică....", a spus vicepreşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, pe 1 august, când au fost aprobate preţurile reglementate actuale, a fost calculat un preţ mediu de achiziţie al gazelor undeva la 80 de lei, iar în decembrie anumiţi furnizori cumpărau cu 130 de lei, această diferenţă nefiind acoperită. Întrebat dacă aceşti furnizori nu aveau acoperite cantităţile pentru consumatorii casnici, Bege a răspuns că în iulie aveau acoperit între 60% şi 70% din necesar, la un preţ mediu de achiziţie de circa 80 de lei, însă majorarea de preţ s-a produs ulterior.

Plafonare revizuită

Guvernul de la Bucureşti a decis în luna decembrie 2018, prin Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului la gaze pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare.

În 29 martie 2019, Guvernul a decis modificarea OUG 114/2018, astfel încât preţul gazelor de producţie internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul şedinţei de Guvern.

"La OUG 114, la partea de energie s-au făcut patru intervenţii. Prima dintre ele: aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh - n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic", a spus ministrul Energiei, Anton Anton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...


pixel