Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
"Am crescut pasul de întărire a politicii monetare. Eu aş spune că este un pas necesar, în condiţiile preţurilor inflaţioniste pe care le vedem, însă trebuie să nuanţez puţin. Deşi 80% din creşterea observată de preţuri anul trecut, creşterea suplimentară să spunem, a venit din preţurile la combustibili şi energie, BNR trebuie să crească dobânda pentru a tempera aşteptările inflaţioniste. În luna aprilie a anului curent sau când vor expira măsurile de compensare şi plafonare, inflaţia va depăşi probabil 10%, dar nu cu mult! Asta este o menţiune importantă: nu cu mult! În schimb, şi trebuie spus, operăm în condiţii majore de incertitudine, dacă măsurile de compensare se prelungesc, inflaţia va rămâne de o cifră. Tot de o cifră va rămâne dacă se găsesc soluţii la fel de eficiente, precum reducerea taxelor pe produsele energetice.
Pentru că în fapt tot o reducere a facturilor ar însemna. Iar acest puseu inflaţionist trebuie să spunem că este indus de şocul preţurilor energiei şi că se va disipa în următoarele 12 luni. La fel de important este să spunem că este o evoluţie observată în toate ţările vecine, nu este nicidecum un fenomen tipic României, inflaţia apare la nivel global şi trebuie spus foarte clar: este peste tot în lume, şi cam peste tot în lume se cresc sau urmează să crească dobânzile", a spus Cristian Popa, la Digi 24.
Citeşte şi: Vasilescu (BNR) avertizează: Lovitură pentru românii care au CREDITE. Inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 1970
În opinia sa, dobânzile nu sunt uriaşe. Popa a afirmat că acestea abia ajung la nivelul de dinaintea pandemiei, când dobânzi de 3-4% erau normale.
"Să nu uităm, de asemenea, că dobânzile sunt încă mult sub rata inflaţiei, sunt chiar mai mici decât în ţările vecine. Şi aş face o menţiune, pentru că a fost nepreluată de media, deşi este foarte clar menţionată la sfârşitul comunicatului nostru, este aceasta: trebuie să stimulăm şi economisirea. De acolo vin creditele, din depozite....Eu văd că toată lumea vorbeşte despre creşterea dobânzilor la credite, dar noi nu trebuie să uităm de deponenţi! Sunt în jur de 10 milioane de depozite, sub diverse forme, în România, şi cel mult 1,5-2 milioane de credite, şi atunci eu ca membru al Consiliului de Administraţie mă întreb: deponenţii nu trebuie să fie protejaţi?", a adăugat Popa, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...