Oficial BVB: Elevii învață multe, dar nu și ceea ce este util în viață
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Românii nu știu să răspundă la întrebări financiare simple
Românii nu știu să răspundă la întrebări financiare simple
Românii nu sunt, în general, educaţi financiar, pentru că, în România, învăţăm în şcoală cantitatea de precipitaţii din Sahara, poate câte soţii a avut Henric al V-lea, dar mai puţin să ne gestionăm proprii bani sau să rezolvăm probleme financiare, a declarat, luni, într-un eveniment de educaţie financiară adresat elevilor, Lucian Anghel, preşedintele Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"Ce mai bună investiţie pe care o puteţi face în voi este educaţia financiară. Nici nu ştiţi cât de mult înseamnă să fii deştept financiar. Învăţăm în şcoală cantitatea de precipitaţii din Sahara, poate câte soţii a avut Henric al V-lea, dar mai puţin să ne gestionăm proprii bani sau să rezolvăm probleme financiare. În viaţă vom avea foarte multe probleme financiare pe care va trebui să le rezolvăm. Dacă nu ştim să le rezolvăm ne va costa foarte mult. A auzit cineva de dobânda compusă? Dacă aţi investi 50 de lei pe zi, la un randament de 2%, ceea ce nu este extrem de mult, conservator la ipoteză, în 40 de ani, de la 25 de ani până la 65 de ani, depăşiţi 1 milion de lei, deveniţi milionar, şi ca urmare a dobânzii compuse care înseamnă dobândă la dobândă. Credem cu tărie, şi de aceea Bursa de Valori Bucureşti se implică în foarte multe evenimente de educaţie financiară, că dacă noi toţi vom fi educaţi financiar mai bine, vom trăi cu toţii mai bine", a spus Anghel.

Răspuns la întrebări

Acesta adăugat că în domeniul financiar "nu prea există masă gratis", iar orice reclamă mai mult sau mai puţin corectă poate să inducă un comportament financiar greşit din partea consumatorului.

"Cine crede că poate să existe credit cu dobândă zero, fără costuri? În domeniul financiar nu prea există masă gratis şi atunci orice reclamă mai mult sau mai puţin corectă poate să vă inducă un comportament financiar şi apoi practic să descoperiţi costurile în timp, iar acest lucru va fi extrem de usturător pentru bugetul familiei voastre. Românii nu sunt, în general, educaţi financiar. Conform SNP, la nivelul Uniunii Europene, România s-a clasat pe ultimul loc ca rată de răspuns corect la cinci întrebări simple. Una dintre întrebări este următoarea: "Dacă ar fi să vă împrumutaţi cu 100 de euro, ce ar fi mai bine pentru voi să rambursaţi: 103 euro sau 100 de euro, plus 5%?". Răspunsul corect este 103 euro, fiindcă 100 plus 5% înseamnă 105 euro, deci trebuie să rambursez mai mult. Astfel de întrebări au fost puse şi la astfel de întrebări simple, care au legătură cu educaţie financiară şi cu matematica, 1 din 5 români a răspuns corect, faţă de 1 din 3 polonezi, 1 din 3 bulgari, 1 din 2 francezi sau austrieci, 2 din 3 britanici. Asta înseamnă că trebuie să ne educăm financiar şi să încercăm să răspundem la astfel de întrebări", a subliniat preşedintele BVB.

Citește și Principalele obstacole în calea românilor care vor să facă afaceri

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au organizat, luni, evenimentul de deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare, adresat elevilor care vor să afle cum funcţionează o bursă şi piaţa de capital din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel