Oficial rus recunoaște: ”Este clar că NU va exista o victorie militară în Ucraina”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În rândul elitelor din Rusia se discută despre o schimbare, bate un vânt de revoluție
În rândul elitelor din Rusia se discută despre o schimbare, bate un vânt de revoluție
Când Vladimir Putin a lansat atacurile cu rachete asupra marilor orașe din Ucraina și asupra infrastructurii critice a acestei țări, mișcarea părea să îi aducă președintelui rus un răgaz din partea liniei dure care ceruse o acțiune mai decisivă.

"Fugi, Zelenski, fugi", a aclamat Ramzan Kadîrov, liderul cecen care a trimis soldați în Ucraina să lupte în război și care s-a s-a declarat "100% mulțumit" de desfășurarea războiului, după ce, timp de câteva săptămâni, a atacat conducerea militară a Rusiei pentru recentele retrageri dezastruoase.

Se fabrica noi rachete 

Dar unii înalți oficiali ruși și oameni din elita de afaceri sunt epuizați și deprimați - și se așteaptă la o înrăutățire a climatului politic și economic. Dacă ultimele acțiuni ale lui Putin au avut, parțial, menirea de a pune capac tulburărilor care se ivesc din cauza proastei gestionări a războiului, efectul ar putea fi doar temporar, au atras atenția mai mulți oficiali și oameni de afaceri.

"Pe câmpul de luptă există alte probleme", a declarat un influent om de afaceri moscovit care, la fel ca și alți intervievați pentru acest articol a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza temerilor legate de securitatea personală. "Nu cred că va ridica presiunea", referindu-se la loviturile cu rachete. Mulți își pun însă întrebarea câte rachete mai are Rusia. "Se fabrică altele noi. Dar în unități secrete. Vechile rezerve se epuizează", a dezvăluit un responsabil rus. 

Fiecare pas este mai rău decât următorul 

Pe măsură ce apar semne de discordie în interiorul cercului aproapiat al lui Putin, atacul umilitor de sâmbătă asupra podului Kerci spre Crimeea, atât de apreciat de Kremlin, a părut picătura care a umplut paharul. "Nimeni nu este mulțumit de cum decurg lucrurile", a declarat același oficial. "Este clar că o victorie militară sau politică nu va fi posibilă. Dar nici o pierdere nu este posibilă. Totul se transformă în situația din șah cunoscută sub numele de zugzwang, când fiecare pas este mai rău decât următorul și totuși este imposibil să nu te miști."

Optimismul din vară, când, potrivit altui oficial, majoritatea au crezut că "va exista o răsturnare de situație și că se va găsi o cale de ieșire onorabilă”, s-a evaporat complet. "Oamenii văd că nu există niciun viitor", a spus interlocutorul cotidianul american The Washington Post, potrivit căruia "peste câteva luni, va exista o dinamică foarte negativă în Rusia: o înrăutățire a stării de spirit în societate". "Totul depinde de evoluțiile de pe front".

Putin nu știe cum să o scoată la capăt 

"Arsenalul de acțiuni posibile ale lui Putin este foarte limitat", a declarat Serghei Aleksashenko, fost viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, care trăiește în prezent în exil în Statele Unite. "În afară de a lovi infrastructura civilă, el are doar opțiunea de a folosi o armă nucleară tactică. Dacă ucrainenii continuă contraofensiva, Putin va trebui să decidă cum o va scoate la capăt".

În același timp, economiștii și antreprenori spun că sancțiunile încep să lovească mai puternic economia rusă, fiind deja impuse reduceri bugetare. Președintele rus "va rămâne fără bani. (...) El are nevoie de bani pentru a plăti Iranul și Coreea de Nord pentru arme. În decembrie vom vedea chipul noii realități din Rusia", a declarat Serghei Guriev, prodecan la universitatea Sciences Po din Paris.

Începe să adie un vânt revoluționar

Pe fondul așteptărilor de sancțiuni mai multe și mai dure, fiecare veste proastă din prima linie este o nouă lovitură pentru economia rusă, a declarat alt reprezentant al elitei de afaceri de la Moscova. "Toate afacerile suferă din cauza a ceea ce se întâmplă. Toată lumea și-a înghețat planurile de investiții", a spus el. Credința anterioară că Rusia ar putea redirecționa fluxurile comerciale dinspre Occident prin China, Kazahstan și India se topește rapid, au spus doi antreprenori. Kazahstanul a început să blocheze încărcăturile care transportă mărfuri europene în Rusia, în timp ce chinezii au început să oprească și ei anumite livrări.

Printre membrii elitei moscovite discuțiile despre o posibilă schimbare de conducere au devenit tot mai intense și pe un ton nemaiîntâlnit de cât Putin s-a instalat la Kremlin, în urmă cu mai bine de 20 de ani, și nu a mai vrut să mai plece de acolo. "Începe să se simtă o stare revoluționară", au declarat cei cu care au stat de vorbă jurnaliștii de la Washington Post. "Toată lumea așteaptă altceva decât ceea ce se întâmplă acum: o conducere diferită. Exponenții partidului războiului vor acțiuni mai dure. Susținătorii dialogului nu vor deloc război. Se apropie momentul pentru o schimbare a sistemului politic se coace. Dar cum se va întâmpla, nu știu."

Citește și Vladimir Putin pare să se fi resemnat: Asta nu mai este treaba noastră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel