Oficial sindical german: Industria riscă să intre în colaps
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
BASF este una dintre cele mai importante companii chimice din Germania
BASF este una dintre cele mai importante companii chimice din Germania
Cele mai importante industrii germane s-ar putea intra în colaps din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale rusești, avertiza luni  cel mai important oficial sindical al țării, înainte de discuțiile despre criză cu cancelarul Olaf Scholz.

"Din cauza blocajelor carate de alimantarea cu gaze, industrii întregi sunt în pericol de a se prăbuși definitiv: aluminiu, sticlă, industria chimică", a declarat Yasmin Fahimi, șefa Federației Sindicatelor Germane (DGB), într-un interviu acordat ziarului Bild am Sonntag. "Un astfel de colaps ar avea consecințe masive pentru întreaga economie și pentru locurile de muncă din Germania".

Criza energetică duce deja inflația la niveluri record, a spus ea. Fahimi solicită un plafon de preț la energie pentru gospodării. Costurile în creștere pentru emisiile de CO2 înseamnă poveri suplimentare pentru gospodării și companii, a adăugat Fahimi. Criza ar putea duce la tulburări sociale și de muncă, a spus ea.  

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat sâmbătă că guvernul lucrează la modalități de abordare a costurilor în creștere cu care se confruntă atât companiile de utilități, cât și clienții acestora, fără a oferi detalii. Anterior, el avertizase că presiunile asupra livrărilor de gaze rusești riscă să creeze turbulențe mai mari, comparând situația cu rolul Lehman Brothers în declanșarea crizei financiare din 2008.

Rusia a redus livrările prin conducta Nord Stream cu 60%, iar gazoductul este programat pentru o închidere completă în această lună pentru întreținere. Germania a exprimat îndoieli cu privire la faptul că Nord Stream va relua livrările după aceea.

Citește și: Goldman Sachs avertizează asupra Nord Stream 1

Gazoductul rusesc Nord Stream 1, care este esențial pentru Europa ar putea să nu revină la capacitate maximă după întreținerea planificată în această lună, a declarat Goldman Sachs Group Inc., reluând îngrijorările oficialilor germani.

Nord Stream 1 va fi închis pentru lucrări de întreținere în perioada 11-21 iulie, ceea ce va afecta și mai mult o piață care a înregistrat o creștere a prețurilor în ultimele săptămâni. În condițiile în care Rusia a redus deja fluxurile prin conductă la doar 40% din nivelurile normale, orice măsură de reținere a livrărilor pentru mai mult timp ar afecta grav eforturile Europei de refacere a stocurilor pentru iarnă.

"Deși inițial am presupus o restabilire completă a fluxurilor NS1 în urma viitorului eveniment de întreținere, nu mai considerăm că acesta este cel mai probabil scenariu", au declarat analiștii Goldman într-o notă. Banca și-a majorat previziunile privind prețul gazelor pentru Europa până anul viitor, citând riscurile sporite pentru aprovizionare.

Gazele europene se tranzacționează la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape patru luni, în condițiile în care consumatorii suportă cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, în timp ce companiile de utilități, altădată solide ca piatra, se luptă să se mențină pe linia de plutire.

Germania, care se bazează pe Rusia pentru mai mult de o treime din importurile sale de gaze, a declarat luna trecută că scăderea fluxurilor prin Nord Stream a îngreunat îndeplinirea obiectivelor de stocare și și-a exprimat temerile că gazoductul ar putea să nu revină la capacitatea normală după lucrările programate.

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat chiar marți că o întrerupere completă a fluxurilor "nu poate fi exclusă", având în vedere "comportamentul imprevizibil" al Rusiei.

Deși Goldman consideră puțin probabilă o oprire totală a livrărilor - întrucât ar reduce veniturile vitale pentru Moscova - banca și-a majorat prognoza pentru trimestrul al treilea pentru contractele futures de referință pentru gaz la 153 de euro pe megawatt-oră. Prețurile ar putea crește peste 200 de euro în "cel mai pesimist scenariu" pentru livrările Nord Stream, a spus banca. 

Marți, gazul pe prima lună și-a extins câștigurile și s-a tranzacționat la peste 170 de euro, în condițiile în care îngrijorările legate de aprovizionare au fost agravate de oprirea unor câmpuri din Norvegia din cauza unor greve și de creșterea prețurilor în Asia. Citește mai mutl AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel