Un raport publicat pe pagina de Internet a OIE arată că virusul pestei porcine africane, care a devastat efectivele de porci în China, cel mai mare producător mondial de carne de porc, a fost identificată într-un sat amplasat la mai puţin de 30 kilometri de Germania.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.
România este despăgubită de Comisia Europeană pentru pesta porcină
La începutul lunii decembrie, guvernul german a anunţat că şi-a accelerat măsurile de prevenire a răspândirii virusului pestei porcine africane după descoperirea unui focar în Polonia, aproape de graniţa cu Germania.
Potrivit OIE, majoritatea focarelor de pestă porcină raportate de Ministerul Agriculturii din Polonia au fost descoperite în perioada 4-23 decembrie în satele din provinciile Lubuskie şi Wielkopolskie, la o distanţă cuprinsă între 75 şi 100 de kilometri de graniţa cu Germania.
O eventuală descoperire a virusului pestei porcine africane în Germania ar afecta o industrie importantă în ţara renumită pentru cârnaţii săi. Chiar dacă este un jucător relativ mic comparativ cu China şi SUA, Germania este un actor important în comerţul global cu carne de porc, fiind responsabilă pentru 15% din exporturile mondiale în 2017.
În încercarea de a opri porcii sălbatici din Polonia să intre în Germania şi să răspândească virsul pestei porcine, autorităţile din landurile germane de la frontiera cu Polonia au construit garduri. Ministerul Agriculturii din landul Brandenburg a anunţat încă din luna decembrie că au fost construite o serie de garduri cu o înălţime de 90 de centimetri şi, în plus, au fost relaxate şi restricţiile cu privire la vânatul mistreţilor. De asemenea, autorităţile din landul Saxonia au anunţat săptămâna aceasta că sunt în plin proces de a construi un gard electrificat cu o lungime de 4,5 kilometri de-a lungul unui sector considerat cu grad mare de risc din apropiere de graniţa cu Polonia.
Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia mondială pentru sănătate animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...