Olanda aplică dublul standard. Nu ne vrea în Schengen dar a dat zeci de derogări pentru RUSIA

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Portul Rotterdam pușculița Olandei pentru banii rușilorl
Portul Rotterdam pușculița Olandei pentru banii rușilorl
Guvernul olandez a emis zeci de derogări de la sancțiunile care sunt impuse Rusiei, de la declanșarea invadării Ucrainei.

Acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate. Companiile și instituțiile care primesc o scutire nu sunt obligate să respecte sancțiunile aplicabile și este vorba despre Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Economice, Finanțelor, Infrastructurii și Educației au opțiunea de a acorda scutiri.


De la începutul războiului aceste ministere au acordat în total 91 de derogări. Acest lucru se face pentru a "permite un anumit grad de flexibilitate în cazuri specifice", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de publicația olandeză rtlnieuws.nl

Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilion rusesc. Cu toate acestea, Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor are voie să admită nave cu anumite încărcături. Este vorba, de exemplu, de aluminiu și alimente. În 34 de cazuri, navelor rusești li s-a permis pur și simplu accesul în porturile olandeze.

Gazprom Olanda

Organizațiilor olandeze li se permite, de asemenea, să primească energie de la fostele companii Gazprom. La începutul lunii septembrie, ministrul pentru Climat si Energie Rob Jetten a făcut o excepție pentru organizațiile care au un contract de energie cu Gazprom Nederland, o filială a companiei rusești Gazprom.

Jetten a vrut mai întâi ca aceste contracte să fie reziliate, dar a făcut o excepție. Companiile europene ale Gazprom au fost preluate de guvernul german și de atunci se numesc SEFE Energy (Securing Energy for Europe). Potrivit administratorilor germani, niciun cent nu merge către Rusia.

În Olanda există "zeci de organizații" care se folosesc de această scutire, potrivit ministerului. Este vorba despre municipalități, școli și direcții de apă. În total, ministerul a emis 25 de scutiri, ajutând 150 de solicitanți. Trebuie menționat că o scutire poate fi folosită de mai multe organizații.

Finanțe și comerț exterior

Ministrul Comerțului Exterior are, de asemenea, posibilitatea de a se abate de la sancțiuni. 13 organizații diferite au primit în total 18 scutiri de la ministrul Liesje Schreinemacher. Potrivit ministerului, motivele sunt "motive umanitare" și cooperarea între UE și Rusia pentru "chestiuni pur civile".

Ministrul de Finanțe poate acorda scutiri pentru activele înghețate sau pentru finanțarea bunurilor care intră sub incidența regimului de sancțiuni iar o astfel de scutire a fost acordată de 13 ori. 

Ministerul Afacerilor Externe a acordat o dată o scutire pentru a permite "relațiile diplomatice". Pentru acel schimb diplomatic, au fost posibile tranzacții la o instituție financiară rusă care se află pe lista celor sancționate. Este vorba de bănci în care mai mult de 50% din acțiuni sunt deținute de statul rus, cum ar fi Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank.

Ministerele implicate nu doresc să facă publice numele companiilor și sectoarele, deoarece este vorba de "informații sensibile pentru companii", potrivit Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, ministerul nu dorește să dezvăluie valoarea scutirilor.

Toate aceste informații ne fac să ne întrebăm cât de corect și imparțial gândesc politicienii olandezi în cazul României și a intrării țării noastre în Schengen în condițiile în care, la limita legilor și bunului simț, Olanda joacă la două capete și cedează cu lașitate în fața banilor care curg din Rusia spre conturile Țărilor de Joc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel