Olanda e decisă! Câți bani vrea să strângă la licitația pentru 5G

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Olanda şi-a propus să strângă cel puţin 900 milioane euro la prima licitaţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor 5G, autorităţile olandeze adăugând că unii furnizori de echipamente ar putea să fie excluşi de la viitoarele licitaţii dacă prezintă un risc pentru securitate, transmite Reuters.

Majoritatea guvernelor europene nu ştiu cum să trateze producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei Technologies Co Ltd, după ce autorităţile de la Washington au acuzat că echipamentele furnizate de grupul chinez ar putea fi utilizate de Beijing pentru spionaj.

Franța vrea ca licitația pentru 5G să ajungă la miliarde de euro

Secretarul de stat în Ministerul pentru Afaceri Economic, Mona Keijzer, a informat joi că prima licitaţie pentru frecvenţe 5G va acoperi benzile de frecvenţă 700, 1.400 şi 2.100 de MHz şi va avea loc până în data de 30 iunie 2020. Licitaţiile se vor derula în mai multe runde. Cei trei mari operatori de telecomunicaţii din Olanda, KPN NV, VodafoneZiggo şi T-Mobile, sunt aşteptaţi să participe la aceste licitaţii dar nicio companie nu este exclusă de la participare. 'Componentele cruciale pentru reţea pot fi furnizate numai de vânzători de încredere. Excluderea unui vânzător care nu este de încredere poate avea loc dacă există suspiciunea că acesta ar putea utiliza în mod incorect sau ar putea dezactiva infrastructura de telecomunicaţii a Olandei sau dacă există legături strânse cu un guvern străin implicat în spionaj' a precizat Mona Keijzer.

În schimb, Guvernul olandez a decis ca licitaţia pentru atribuirea de frecvenţe în banda de 3,5 Ghz să fie amânată pentru începutul anului 2022, deoarece Olanda este în mijlocul unui proces de mutare a unui sistem terestru de comunicaţii prin satelit. Punctul de vedere al Guvernului olandez este similar cu cel exprimat în urmă cu şase luni de KPN, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Olanda.

KPN a precizat că intenţionează să utilizeze echipamente Huawei pentru turnurile radio, care sunt considerate componente periferice ale reţelei 5G, urmând să utilizeze echipamente furnizate de un producător occidental pentru componentele din centrul reţelei. În România, la începutul lunii noiembrie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, a anunţat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii cum ar fi setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.

Guvernele SUA şi României, prin ambasadorii Hans Klemm şi George Maior, au semnat, în data de 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. Conform acestui document, furnizorii de reţele 5G trebuie să fie supuşi unei evaluări riguroase, iar protejarea reţelelor de comunicaţii de generaţie viitoare împotriva perturbării sau manipulării şi asigurarea vieţii private a libertăţilor individuale ale cetăţenilor sunt vitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel