Este un record. În septembrie, populația Olandei a ajuns la 17,8 milioane de locuitori. Adică a crescut cu 190.000 de persoane de la 1 ianuarie, potrivit datelor furnizate de CBS (Biroul Central de Statistică). Spre comparație, în Franța, care numără de patru ori mai mulți locuitori dispuși pe un teritorul de 14 ori mai mare, populația a sporit cu 141.000 de persoane în același interval de timp, conform INSEE.
În Olanda, această creștere se datorează în principal imigrației și, din februarie, refugiaților ucraineni. Grație flexibilității pieței forței forței de muncă, acești nou-veniți își găsesc aproape imediat un job. Prin urmare, discursul anti-imigrație, foarte virulent la începutul acestui secol, a devenit destul de slab. Guvernul condus de premierul Mark Rutte, care a preluat mandatul în ianuarie anul trecut, are chiar o politică oficială de a face țara mai atractivă pentru imigranții legali.
În același timp, această creștere aduce cu sine provocări din ce în ce mai mari. "Timpul de așteptare pentru cazarea studenților este acum mai lung decât pentru studii", "Blocajele în trafic mai multe și mai lungi ca niciodată", "Cozi interminabile la aeroportul Schiphol" sau "Patru provincii au atins capacitatea maximă a rețelei energetice": aceasta este doar o mică selecție a titlurilor din presa olandeză din ultima săptămână. Țara, care, cu 529 de locuitori pe km2, este deja una dintre cele mai dens populate țări din lume, pare să atingă limitele creșterii sale.
Baby boom
Spre deosebire de majoritatea țărilor europene, Olanda nu se confruntă cu un declin demografic. Ba dimpotrivă. Cum au reușit? Sunt mai mulți factori, spune Helga de Valk, citată de Les Echos. "După al Doilea Război Mondial, Țârile de Jos au cunoscut un baby boom mai mare decât restul Europei. Efectele sale se resimt și astăzi”, explică ea.
Helga De Valk este director al Institutului Demografic Olandez (NIDI) și, de asemenea, vicepreședinte al noii comisii de stat care va trebui să studieze diferitele scenarii pentru societatea de mâine. În ritmul actual de creștere, Olanda va avea 20 de milioane de locuitori în 2029, de patru ori mai mulți decât la începutul secolului XX. "Pe termen lung, este posibil să existe o contracție", spune Helga de Valk.
Cum va fi țara de mâine?
Între timp, explozia demografică ridică multe semne de întrebare. În ce țară își doresc olandezii să trăiască în viitor? Ar trebui limitată imigrația sau ar trebui recrutați mai mulți străini? Și unde ar trebui să fie construite milioanele de locuințe noi anunțate de guvern în următorii opt ani într-o țară mică, din care o treime se află sub nivelul mării? Trebuie să muncim mai mult?
Deocamdată, olandezii nu au răspunsuri clare și vor trebui să se obișnuiască în noile condiții. "Pentru soluții reale, trebuie să gândim altfel, să găsim chiar și variante mai puțin normale", conchide Helga de Valk.
Cum ar fi compania de căi ferate NS, de exemplu. Cu 2 000 de posturi vacante din 20 000 de locuri de muncă, compania nu mai poate face față cererii în creștere și anulează zeci de curse în fiecare săptămână. Noul său director general, Wouter Koolmees, a făcut un anunț important: își va împărți timpul între birou și tren, unde fi controlor de bilete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...