Olguța Vasilescu, îngrijorată de banii copiilor românilor care lucrează în Austria
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu, i-a trimis, joi, o scrisoare comisarului european pentru ocupare, afaceri sociale, incluziune şi mobilitate, Marianne Thyssen, în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu legea adoptată recent de Austria, prin care alocaţiile copiilor din România sunt reduse la jumătate, informează un comunicat al ministerului de resort.

Este vorba despre o lege adoptată miercuri de Parlamentul austriac privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria.

"Vă scriu referitor la Legea privind indexarea alocaţiilor familiale, adoptată recent de către Austria, potrivit căreia, începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul alocaţiei familiale pentru angajaţii care lucrează în Austria, dar ai căror copii domiciliază în alte state membre, va fi ajustat în funcţie de nivelul de trai din fiecare stat. Profit de această oportunitate pentru a reitera îngrijorările pe care le-am exprimat deja la reuniunea bilaterală care s-a desfăşurat la Bruxelles în data de 16 octombrie 2018, referitoare la intenţia Parlamentului Austriei de a introduce un mecanism de indexare a alocaţiilor pentru copiii lucrătorilor rezidenţi", a spus ministrul român, în scrisoare.

Vasilescu a adăugat că susţine în totalitate poziţia adoptată de Executivul European privind importanţa promovării principiului 'pentru contribuţii egale, prestaţii egale', împreună cu principiul remuneraţie egală pentru aceeaşi activitate desfăşurată la acelaşi loc de muncă.

"Poziţia constantă a României pe acest subiect este că lucrătorii europeni trebuie trataţi egal în statele membre în care îşi desfăşoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulaţie fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene şi ale Pieţei Unice. Astfel, România se opune oricărei iniţiative care ar pune în pericol principiul egalităţii în ceea ce priveşte libera circulaţie a lucrătorilor", a arătat ministrul Muncii.

Parlamentul austriac a adoptat, miercuri, Legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, aceasta înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trăi din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii.

Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autorităţile austriece, România se află pe locul patru în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În anul 2016, de exemplu, Guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

După decizia de miercuri, prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătăţite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferenţa dintre nivelul preţurilor dintre cele două ţări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel