Oligarhii lui Putin au devenit și mai bogați în ultimul an

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Andrei Melnichenko / Montaj Foto: DCBusiness
Andrei Melnichenko / Montaj Foto: DCBusiness
Cei mai bogați oameni din Rusia și-au adăugat 152 de miliarde de dolari averilor lor în ultimul an, susținuți de prețurile ridicate ale resurselor naturale și și-au recuperat și pierderile uriașe pe care le-au suferit imediat după începerea războiului din Ucraina, potrivit Forbes Rusia.

Rusia are oficial 110 miliardari, cu 22 mai mulți decât anul trecut, potrivit ediției rusești a Forbes, care a precizat că averea totală a acestora a crescut la 505 miliarde de dolari de la 353 miliarde de dolari cât era în 2022.

Lista ar fi fost mai lungă dacă cinci miliardari - fondatorul DST Global, Yuri Milner, fondatorul Revolut, Nikolay Storonsky, fondatorul Freedom Finance, Timur Turlov, și cofondatorii JetBrains, Sergei Dmitriev și Valentin Kipyatkov - nu ar fi renunțat la cetățenia rusă, a precizat Forbes.

"Rezultatele ratingului de anul trecut au fost influențate și de predicțiile apocaliptice despre economia rusă", a precizat Forbes, adăugând că averea totală a miliardarilor din Rusia era de 606 miliarde de dolari în 2021, înainte de începerea războiului.

După ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina la 24 februarie anul trecut, Occidentul a impus ceea ce se consideră a fi cele mai severe sancțiuni din istoria modernă asupra economiei Rusiei - și asupra unora dintre cei mai bogați cetățeni ai săi - în încercarea de a-l pedepsi pe Putin pentru declanșarea războiului.

Putin a declarat că Occidentul încearcă să distrugă Rusia și a subliniat în repetate rânduri eșecul sancțiunilor occidentale de a distruge economia rusă, sau chiar de a împiedica accesul bunurilor de lux occidentale în Rusia, ca să nu mai vorbim de piese electronice de bază atât de necesare pentru industria de apărare.

Economia Rusiei a scăzut cu 2,1% în 2022 sub presiunea sancțiunilor occidentale, dar a reușit să vândă petrol, metale și alte resurse naturale pe piețele globale, în special în China, India și Orientul Mijlociu.

Fondul Monetar Internațional și-a majorat luna aceasta prognoza privind creșterea economică a Rusiei în 2023 la 0,7% de la 0,3%, dar și-a redus prognoza pentru 2024 la 1,3% de la 2,1%, spunând că se așteaptă, de asemenea, ca lipsa forței de muncă și exodul companiilor occidentale să dăuneze economiei țării.

Prețul petrolului din Urali, sufletul economiei rusești, a fost în medie de 76,09 dolari pe baril în 2022, în creștere de la 69 de dolari în 2021. Prețurile îngrășămintelor au fost, de asemenea, ridicate anul trecut.

Andrei Melnichenko, care a făcut o avere din îngrășăminte, a fost catalogat de Forbes drept cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 25,2 miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de valoarea estimată anul trecut. Melnichenko nu a putut fi contactat pentru un comentariu imediat cu privire la clasamentul Forbes.

Vladimir Potanin, președintele și cel mai mare acționar al Nornickel (GMKN.MM), cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat, a fost clasat pe locul al doilea în topul celor mai bogați din Rusia, cu o avere de 23,7 miliarde de dolari. Potanin nu a putut fi contactat imediat pentru a comenta clasamentul Forbes.

Vladimir Lisin, care controlează producătorul de oțel NLMK (NLMK.MM) și care a fost clasat anul trecut ca fiind cel mai bogat om din Rusia, s-a clasat pe locul al treilea în lista Forbes Rusia, cu o avere de 22,1 miliarde de dolari. Lisin nu a putut fi contactat imediat pentru a comenta clasamentul Forbes.

Mulți miliardari ruși consideră că sancțiunile occidentale sunt un instrument stângaci și chiar rasist.

Construind averi pe măsură ce Uniunea Sovietică se prăbușea, un mic grup de magnați, cunoscuți sub numele de oligarhi, au convins Kremlinul, sub conducerea lui Boris Elțîn, să le acorde controlul asupra unora dintre cele mai mari companii de petrol și metale din lume.

Acordurile de privatizare i-au propulsat adesea pe magnați în liga super-bogaților lumii, ceea ce le-a atras profunda antipatie din partea a milioane de ruși săraci.

Dar, sub Putin, unii dintre oligarhii inițiali, precum Mihail Hodorkovski și Boris Berezovski, au fost deposedați de activele lor, care au ajuns în cele din urmă sub controlul unor companii de stat, adesea conduse de foști spioni.

Printre noile nume de oligarhi din Rusia din lista Forbes se numără miliardari care și-au făcut banii din gustări, supermarketuri, produse chimice, construcții și produse farmaceutice, ceea ce indică faptul că cererea internă rusă a rămas puternică în ciuda sancțiunilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Petrolişti sondori
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Grafice / FOTO: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank

pixel