Oligarhul Oleg Deripaska: Rusia, în pericol să rămână fără bani anul viitor

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vladimir Putin și Oleg Deripaska / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin și Oleg Deripaska / Foto: kremlin.ru
Oligarhul rus Oleg Deripaska a criticat joi oficialii de la Moscova, pentru că au îndepărtat investitorii străini și a avertizat că Rusia riscă să rămână fără bani chiar de anul viitor, în lipsa unor fonduri suplimentare, trăgând un semnal de alarmă cu privire la climatul de afaceri al țării, în condițiile în care războiul din Ucraina epuizează resursele financiare și ridică semne de întrebare cu privire la cât timp Rusia poate funcționa în aceste condiții.

Luând cuvântul la Forumul economic Krasnoyarsk din Siberia, Deripaska a declarat că este "foarte îngrijorat tot timpul de faptul că statul și afacerile sunt în mod constant puse una împotriva celeilalte" și a afirmat că o dezescaladare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu va avea loc înainte de 2025 - ceea ce ar putea ține investitorii occidentali departe de Rusia pentru încă un deceniu.

"Nu vor fi bani deja de anul viitor... De aceea au început deja să ne agreseze", a continuat Deripaska, magnat al aluminiului care a fondat grupul industrial rus Basic Element, adăugând că națiunea "are nevoie" de investitori străini pentru a continua să funcționeze.

Această critică adusă Moscovei, din partea unui oligarh care a fost sancționat pentru legăturile sale cu Kremlinul vine la doar câteva săptămâni după ce Putin a promis că nu va exista nicio reducere a cheltuielilor militare, declarând oficialilor că Rusia nu are "nicio limitare" în ceea ce privește cheltuielile pentru războiul din Ucraina și că "oferă tot ceea ce cere armata" pentru a contribui la asigurarea victoriei.

"Rusia ar trebui să continue să-și dezvolte economia de piață", a declarat joi Deripaska, avertizând asupra consecințelor "grave" ale sancțiunilor impuse împotriva Rusiei și a avertizt: "Capitalismul de stat nu este o opțiune".

Context cheie

Repercusiunile economice s-au acumulat rapid după ce Putin a ordonat invazia Ucrainei în februarie anul trecut și s-au intensificat pe fondul unei liste tot mai mari de sancțiuni care vizează zone vaste ale economiei rusești - inclusiv industriile tehnologice, de apărare și energetice, instituțiile financiare și cei mai bogați oameni ai națiunii.

Cheltuielile militare ale Rusiei ar fi trebuit să totalizeze aproximativ 3.500 de miliarde de ruble anul trecut - dar se pare că suma fusese cheltuită deja până în septembrie, deficitul țării putând crește cu peste 55%, ajungând la 4.500 de miliarde de ruble (59,7 miliarde de dolari), dar incertitudinea privind acuratețe adatelor din țară și nesiguranța legată de prețul petrolului (cel mai mare export al Rusiei) fac dificilă estimarea cât timp Rusia poate continua să meargă pe deficit.

Oleg Deripaska nu e la prima ”abatere”

Anul trecut în vară, oligarhul a criticat regimul de la Moscova pentru invadarea Ucrainei subliniind consecințele economice negative ale războiului.

Cea mai celebră ciocnire dintre Deripaska și Putin a avut loc în anul 2009 când liderul de la Kremlin, care la acel moment era premierul Rusiei, a catalogat oligarhii drept ”gândaci de bucătărie”.

L-a umilit public pe Deripaska, acuzându-l pe acesta și pe alți proprietari de fabrici dintr-un oraș afectat de criză de lăcomie și comparându-i cu "gândacii de bucătărie".

Mizând pe furia muncitorilor care au protestat în orașul Pikaliovo, Putin l-a forțat pe Oleg Deripaska să semneze un contract de furnizare de bunuri pentru a ajuta fabricile nefuncționale să își reia activitatea.

"Ați făcut mii de oameni ostatici ai ambițiilor dumneavoastră, ai lipsei dumneavoastră de profesionalism - sau poate pur și simplu ai lăcomiei dumneavoastră", i-a spus Putin lui Deripaska și altor doi oameni de afaceri care dețieau fabrici de ciment și alumină în Pikaliovo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel