OMS avertizează: De Crăciun, COVID-19 ar putea deveni incontrolabil

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este o concluzie bazată inclusiv pe experiența a aproape doi ani de pandemie
Este o concluzie bazată inclusiv pe experiența a aproape doi ani de pandemie
Europa se confruntă cu o iarnă potențial devastatoare, care ar putea duce la moartea a jumătate de milion de oameni din cauza COVID-19, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în timp ce a tras un semnal de alarmă cu privire la o creștere a numărului de cazuri și a deplâns rata de vaccinare scăzută în unele părți ale continentului.

O mare parte din Europa se luptă cu un număr record de infecții, Germania raportând joi cel mai mare număr de cazuri noi zilnice de la începutul pandemiei. Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a spus că ritmul de transmitere în regiune este „extrem de îngrijorător”. „Suntem, din nou, lîn pericol”, a spus Kluge într-un comunicat.

„Conform unei proiecții fiabile, dacă rămânem pe această traiectorie, am putea vedea încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în Europa și Asia Centrală până la 1 februarie a anului viitor”, a avertizat el. Zona mari se luptă pentru a învinge focarele de variantă Delta, ceea ce a complicat relaxarea restricțiilor în multe țări. Europa de Est este deosebit de grav afectată; cazurile sunt la niveluri record în Rusia și acum în Germania, în timp ce capitala Ucrainei, Kiev, a introdus luni noi restricții.

De Crăciun și de Anul Nou

Mulți experți s-au arătat îngrijorați de evoluția lucrurile, în condițiile în care infecția de coronavirus împreună cu răceala sezonieră de iarnă, ar putea pune lucrătorii din domeniul sănătății sub o presiune incontrolabilă de Crăciun și de Anul Nou. „Ne aflăm într-un alt punct critic al reapariției pandemiei”, a spus Kluge. El a dat vina pe doi factori pentru noul val; relaxarea măsurilor COVID-19 și lipsa acoperirii vaccinale în Balcani și spre estul continentului.

„Ratele de spitalizare în țările cu absorbție scăzută a vaccinului sunt semnificativ mai mari și cresc mai rapid decât în ​​cele cu absorbție mai mare”, a spus el.

Certificat de vaccinare 

Ministrul Sănătăţii din Germania, Jens Spahn, a avertizat miercuri că sunt necesare măsuri mai stricte pentru cei care refuză să se vaccineze. Spahn a mai spus reporterilor, într-o conferință de presă de joi, că i s-a cerut certificatul de vaccinare la Roma în timpul G20 mai des într-o zi decât în ​​Germania în patru săptămâni.

Spahn a spus că Germania se confruntă cu o pandemie „masivă” a celor nevaccinați, adăugând: „Adevărul este că ar fi mult mai puțini pacienți cu COVID-19 în [terapie intensivă] dacă toți cei care ar putea face acest lucru ar fi vaccinați”. Marea Britanie a avut, de asemenea, o serie de noi infecții la sfârșitul verii, dar a refuzat să implementeze măsuri precum masca obligatorie sau certificatele de vaccinare.

Nevaccinații, testați la câteva zile

Grecia a raportat joi un record de 6.808 de cazuri de COVID-19, cel mai mare număr zilnic de la începutul pandemiei, deoarece sistemul de sănătate s-a confruntat cu o presiune reînnoită din cauza creșterii numărului de spitalizări.

Guvernul elen a anunțat restricții mai severe pentru persoanele nevaccinate, în efortul de a ține pan demia sub control; astfel, lucrătorii nevaccinați sunt supuși a două testări COVID-19 pe săptămână și au nevoie de teste negative pentru a accesa serviciile publice, bănci, magazine și alte locații.

Citește și Vitamina C și COVID-19. Experții au aflat cum trebuie administrată corect

Guvernul a majorat, de asemenea, amenzile pentru întreprinderile neconforme și a spus că va intensifica controalele. "Există o tendință de creștere a pandemiei în țara noastră, așa cum este cazul în majoritatea țărilor europene. Guvernul a luat toate măsurile pentru a consolida sistemul național de sănătate și în acest scop am dublat paturile de terapie intensivă", a declarat Ministrul Sănătății, Thanos Plevris, îndemnând mai mulți oameni să se vaccineze.

Luni a fost depășit pragul de 5 milioane de decese cauzate de COVID-19 de la începutul pandemiei, menționează Antena3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel