ONU: Dispariția tratatului INF, un mare risc pentru controlul armamentului

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Donald Trump și Vladimir Putin
Donald Trump și Vladimir Putin
Elementele cheie ale sistemului internaţional de control al armamentelor "se prăbuşesc", a avertizat luni secretarul general al ONU Antonio Guterres, făcând apel la menţinerea Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) şi la evitarea unei noi curse a înarmării nucleare, relatează AFP. 

"Voi fi direct. Principalele elemente ale arhitecturii internaţionale de control a armamentelor se prăbuşesc", a declarat Antonio Guterres în cadrul Conferinţei pentru dezarmare a ONU de la Geneva. 

"Avem nevoie de o nouă viziune privind controlul armamentelor în contextul complex actual în materie de securitate internaţională", a subliniat secretarul general al ONU. 

Antonio Guterres a deplâns faptul că statele caută acum "securitatea" nu prin intermediul "diplomaţiei", ci "dezvoltând şi acumulând noi arme". "Situaţia este în mod special periculoasă în ceea ce priveşte armele nucleare", a precizat el. 

Acest apel intervine după retragerea Washingtonului dintr-un tratat din timpul Războiului Rece, Tratatul INF, care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, SUA acuzând Rusia că a încălcat dispoziţiile acestui tratat semnat în 1987. 

Citește și: Una din soluțiile prin care Putin rămâne la putere este începutul unei noi dictaturi

La rândul ei Moscova a procedat într-un mod similar, denunţând "acuzaţii imaginare" din partea SUA pentru a motiva ieşirea din tratat. Fără o lovitură de teatru, tratatul va deveni caduc în luna august, comentează AFP. 

"Dispariţia tratatului INF (...) ar face lumea mai puţin sigură şi mai instabilă. Această insecuritate şi această instabilitate vor fi puternic resimţite aici în Europa", a afirmat Guterres. 

"Pur şi simplu nu ne putem permite să revenim la concurenţa militară frenetică din zilele cele mai întunecate ale Războiului Rece", a spus Guterres, făcând apel "la părţile implicate în Tratatul INF să utilizeze timpul care le rămâne pentru a angaja un dialog sincer privind diferitele puncte care au fost ridicate". 

"Este foarte important ca acest tratat să fie menţinut", a subliniat el, solicitând în acelaşi timp Moscovei şi Washingtonului să prelungească tratatul New Start de reducere a arsenalelor nucleare, al cărui termen de aplicare ajunge la final în 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel