ONU trage un semnal de alarmă în privința deșeurilor electronice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Deșeuri electronice / sursa foto: EyeEm
Deșeuri electronice / sursa foto: EyeEm
Lumea pierde bătălia împotriva deșeurilor electronice, a declarat miercuri un expert al ONU, pe măsură ce consumul uraș este în continuă creștere.

Aceste declarații vin în baza unui raport care a arătat că 62 de milioane de tone de telefoane mobile și alte dispozitive au fost aruncate pe planetă într-un singur an.

Această cantitate este de așteptat să crească cu o treime până în 2030, conform raportului, citat de Reuters.

Deșeurile electronice pot conține aditivi toxici și substanțe periculoase, cum ar fi mercurul, și reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate.

"Aceste bunuri nu sunt adesea ușor de reparat. Ele se transformă cu ușurință în deșeuri și, prin urmare, generarea de deșeuri la nivel mondial este în creștere", a declarat Kees Baldé, specialist pentru Programul pentru cicluri durabile din cadrul Institutului Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare (UNITAR).

"Creșterile muntelui de deșeuri electronice sunt mai rapide decât creșterile eforturilor de reciclare a acestor deșeuri electronice ... Pur și simplu pierdem bătălia", a declarat acesta.

În 2022, producția anuală de deșeuri electronice la nivel mondial s-a ridicat la 62 de milioane de tone, în creștere cu 82% față de 2010. Producția de deșeuri electronice crește cu 2,6 milioane de tone anual, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge la 82 de milioane de tone până în 2030.

Majoritatea acestor deșeuri, multe obiecte mai mici, cum ar fi telefoanele mobile sau periuțele electrice de dinți, ajung la gropile de gunoi, alături de celelalte deșeuri, a mai spus specialistul.

Experții ONU atribuie această creștere unor factori precum consumul mai mare, lipsa opțiunilor de reparare, ciclurile de viață mai scurte pentru electronice și infrastructura inadecvată pentru gestionarea deșeurilor electronice.

"Producătorii au responsabilități în ceea ce privește standardizarea, astfel încât produsul pe care îl produc să nu aibă un ciclu de viață scurt", a declarat Cosmas Luckyson Zavazava, director al Biroului de dezvoltare a telecomunicațiilor din cadrul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), o agenție a ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel