OPEC a calculat necesarul de investiții. Suma este astronomică

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Dolari
Dolari
Secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, a publicat un articol în care a prezentat cifra respectivă și a adus argumentele necesare. 

Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunțat luni că, pentru a sprijini dezvoltarea sectorului petrolier global, sunt necesare investiții de aproximativ 17.400 miliarde dolari până în 2050. Aceasta presupune o medie anuală de investiții de circa 650 miliarde dolari. Într-un articol intitulat „Redefinirea tranziției energetice”, publicat pe site-ul organizației, secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, a subliniat importanța acestor investiții pentru viitorul energetic al planetei.

Esențiale pentru securitatea energetică globală

În articolul său, Al-Ghais a reafirmat poziția tradițională a „petrostatelor”, care susțin că petrolul și gazele naturale vor continua să joace un rol crucial în asigurarea securității energetice globale. El a insistat că sursele de energie alternative trebuie să se adauge celor existente și nu să le înlocuiască. Această viziune contrazice prognozele Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care estimează că cererea globală de hidrocarburi va atinge un vârf până la sfârșitul acestui deceniu și va începe să scadă ulterior.

„Este o narațiune despre care unii cred că este bătută în cuie, dar este o mare eroare”, a declarat Al-Ghais, subliniind că o astfel de viziune „nu reprezintă un viitor realist” și ar putea duce la „provocări majore pentru securitatea energetică și disponibilitatea energiei”. În opinia sa, acest scenariu ar duce la o „lipsă de investiții esențiale” în sectorul energetic global.

Cererea de petrol continuă să crească

Secretarul general al OPEC a remarcat faptul că, în ciuda previziunilor privind un vârf al cererii de petrol, consumul global de petrol continuă să crească anual, o tendință susținută de expansiunea populației, urbanizarea și dezvoltarea economică din regiunile în curs de dezvoltare. „Lumea consumă din ce în ce mai mult petrol an după an, iar acest trend va continua și în viitor”, a declarat Al-Ghais.

În plus, oficialul OPEC a subliniat că industria petrolieră globală va necesita investiții substanțiale, estimând că suma necesară până în 2050 este de 17,4 trilioane de dolari, echivalente cu aproximativ 650 miliarde dolari pe an. Aceste calcule se bazează pe analiza pe termen lung a pieței globale de petrol, realizată și publicată în septembrie 2024 la Rio de Janeiro.

Reevaluarea „tranziției energetice”

În încheiere, Al-Ghais a pus întrebarea dacă nu ar fi momentul să reconsiderăm semnificația „tranziției energetice”. „Istoria ne-a demonstrat că viitorul nostru nu a constat niciodată în înlocuirea surselor de energie, ci în adoptarea de noi surse și în găsirea unor utilizări inovative pentru acestea”, a adăugat el.

OPEC, înființată în 1960 de cinci state fondatoare (Venezuela, Arabia Saudită, Iran, Irak și Kuweit), are în prezent 12 membri. Organizația se întâlnește regulat cu alte țări producătoare de petrol, inclusiv Rusia, Mexic și Kazahstan, pentru a stabili nivelul ofertei de petrol și pentru a influența prețurile pe piața globală. Începând cu sfârșitul anului 2022, OPEC+ a redus producția de petrol cu 5,86 milioane de barili pe zi, iar în prezent pompenază aproximativ 40 milioane de barili pe zi, reprezentând aproape 40% din oferta mondială de petrol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel