OPEC+ ar putea scădea producția de petrol. Pentru noi, o veste proastă

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Petrolişti sondori
Petrolişti sondori
OPEC+ va discuta opțiuni, inclusiv o reducere a producției cu 100.000 de barili pe zi, la reuniunea de luni, a declarat un delegat, în contextul în care preocupările legate de slăbirea economiei și încetinirea cererii sunt în prim plan. 

Deși se așteaptă ca alianța producătorilor de petrol să mențină producția la un nivel stabil pentru moment, ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a avertizat că ar putea fi necesare noi reduceri, deoarece contractele la termen pentru țiței, care au scăzut cu 12% la Londra luna trecută, s-au detașat de realitățile cererii și ofertei.

În cazul în care Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi decid să mențină producția la nivelurile actuale, comunicatul final al reuniunii ar putea totuși să semnaleze disponibilitatea lor de a reduce producția în viitorul apropiat, dacă va fi necesar, a declarat un delegat, care a cerut să nu fie numit pentru că informațiile sunt private. 

După ce a petrecut doi ani alimentând treptat producția de petrol inactivă înapoi în lumea post-pandemică, OPEC+ se confruntă cu o piață diferită. Povestea care a dominat în ultimele luni - presiunea exercitată de consumatori cheie, precum SUA, pentru a domoli inflația prin creșterea ofertei - se schimbă în favoarea îngrijorărilor legate de o încetinire a economiei mondiale. 

Prețurile petrolului tocmai au înregistrat cel mai lung declin din 2020, punând în pericol câștigul fără precedent de care s-au bucurat saudiții și partenerii lor. China, cel mai mare importator de petrol, a prezentat semne de încetinire economică "alarmantă", în timp ce SUA a evitat să se apropie de recesiune. Între timp, au fost reluate discuțiile nucleare care ar putea relansa fluxurile de țiței din Iran, membru OPEC.

Reducerea producției ar putea fi o mișcare sensibilă din punct de vedere politic pentru OPEC+. Aceasta ar anula creșterea producției anunțată de cartel în urmă cu doar o lună, ca un gest față de președintele Joe Biden. Liderul american a făcut din scăderea prețurilor petrolului o prioritate politică și și-a jucat credibilitatea în iulie cu o vizită istorică în Arabia Saudită, unde l-a întâmpinat pe prințul moștenitor Mohammad bin Salman cu un salut simbolic de reconciliere după ani de înstrăinare din cauza situației drepturilor omului din regat, notează Bloomberg.

În România, în pofida ieftinirii barilului de petrol, prețul scade cu mare greutate, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a solicitat Guvernului să explice de ce tolerează menţinerea preţului crescut al carburanţilor, după ce cotaţia barilului de petrol a scăzut aproape la jumătate faţă de perioada în care preţurile la pompe au explodat.

Scădere puternică a prețului petrolului. Festivalul marilor câștiguri ale petroliștilor se încheie

Prețul petrolului a scăzut puternic luni, deoarece datele privind consumul și producția industrială din China au generat temeri că cel mai mare importator mondial de țiței își va vedea consumul în scădere.

În jurul orei 09:20 GMT (11:20 CET), barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în octombrie era în scădere cu 3,26%, la 94,94 dolari.

Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în septembrie a scăzut cu 3,63%, la 88,65 dolari.

Vânzările cu amănuntul și producția industrială din China au încetinit în mod neașteptat în luna iulie, în condițiile în care o revenire a Covid-19 și o criză imobiliară au cântărit greu asupra activității.

Slăbiciunea economiei chineze "apasă asupra petrolului și există puține șanse de revenire pe termen scurt", a declarat analistul SEB Bjarne Schieldrop, citat de Zone Bourse..

El a spus că este "destul de clar că cererea slabă din China este motivul pentru declinul prețurilor petrolului din iunie".

Piețele urmăresc, de asemenea, negocierile privind acordul nuclear iranian, care ar putea duce la încetarea sancțiunilor pentru acest membru cheie al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Obstacolele rămân, iar Iranul caută "asigurări" în anumite puncte, potrivit unui diplomat citat de agenția oficială Irna.

Dar oficialul a mai spus că presiunea asupra prețului petrolului se va intensifica dacă discuțiile vor avea succes în timp ce analistul Oanda Craig Erlam a afimrat că:"Până la semnarea unui acord, nimic nu ar trebui să fie luat ca sigur".

După ce au crescut la începutul anului, pe măsură ce cererea a crescut odată cu sfârșitul procesului de izolare și începutul invaziei Rusiei în Ucraina, prețurile au scăzut cu peste 20% de la începutul lunii iunie.

Creșterea prețurilor de la începutul anului a permis gigantului petrolier saudit Aramco să înregistreze un profit record de 48,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru, a anunțat duminică compania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mărfuri/FOTO: Freepik
Petrol / FOTO: Freepik
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB

pixel