OPEC reduce producția de petrol. Explicațiile cartelului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sondori montează coloana de foraj la o sondă petrolieră / Foto: Arhivă
Sondori montează coloana de foraj la o sondă petrolieră / Foto: Arhivă
Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat duminică că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an, în cazul Arabiei Saudite fiind vorba de o reducere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă difuzat de agenţia oficială SPA, Ministerul Energiei din Arabia Saudită a precizat că decizia de reducere voluntară a producţiei este o măsură preventivă destinată sprijinirii stabilităţii pe piaţa petrolieră. Arabia Saudită este cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Decizia Rusiei

Separat, vicepremierul rus, Alexander Novak a anunţat şi el că Rusia a decis să prelungească reducerea cu 500.000 de barili pe zi a producţiei de petrol până la finele anului. "Ca măsură preventivă împotriva unei noi volatilităţi pe piaţă, Federaţia Rusă va implementa o reducere voluntară a producţiei de 500.000 de barili pe zi, până la finele lui 2023, comparativ cu producţia medie din luna februarie", a precizat Alexander Novak într-un comunicat de presă. În data de 10 februarie, Alexander Novak anunţa ca Rusia îşi va reduce producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi până la finele lunii martie, pentru ca la data de 21 martie să anunţe că reducerea producţiei va continua până la finele lunii iunie.

Anunțurile celorlalte țări

La rândul lor, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Irakul, Omanul, Algeria şi Kazahstanul au anunţat şi ele duminică reduceri voluntare ale producţiei de petrol, începând din luna mai şi până la finele acestui an. Emiratele Arabe Unite au decis să îşi reducă producţia de petrol cu 144.000 de barili pe zi, Kuweitul cu 128.000 de barili pe zi, Irakul cu 211.000 de barili pe zi, Omanul cu 40.000 de barili pe zi, Algeria cu 48.000 de barili pe zi şi Kazahstanul cu 78.000 de barili pe zi.

Ca urmare a tuturor acestor anunţuri, începând din luna mai cantitatea de petrol care va fi livrată pe piaţa mondială va fi cu peste un milion de barili mai mică decât se estima anterior.

Grupul OPEC+ este compus din cele 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alte 10 state mari producătoare de ţiţei, precum Rusia sau Kazahstan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele

pixel