OpenAI va beneficia de o nouă investiție uriașă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
OpenAI
OpenAI
Potrivit publicației Financial Times, este vorba de o sumă ce poate ajunge la 25 de miliarde de dolari. 

Gigantul japonez din domeniul investițiilor tehnologice, SoftBank Group, se află în discuții pentru a investi între 15 și 25 de miliarde de dolari în OpenAI, compania americană de inteligență artificială care a creat ChatGPT. Potrivit Financial Times, un astfel de aport financiar ar putea face din SoftBank cel mai important finanțator al OpenAI. Cu toate acestea, sursele citate de publicația britanică subliniază că nu a fost finalizat încă niciun acord oficial.

Legătura cu proiectul Stargate de 500 de miliarde de dolari

SoftBank și OpenAI sunt ambele implicate în proiectul „Stargate”, o inițiativă majoră de investiții în infrastructura AI din SUA, anunțată săptămâna trecută de președintele american Donald Trump. Acest proiect prevede investiții totale de 500 de miliarde de dolari în următorii patru ani. Potrivit Financial Times, contribuția planificată de SoftBank în OpenAI ar urma să se adauge la angajamentul deja asumat de grupul japonez, care depășește 15 miliarde de dolari, în cadrul proiectului Stargate.

Impactul asupra piețelor financiare

OpenAI intenționează, de asemenea, să investească 15 miliarde de dolari în proiectul Stargate, iar participarea SoftBank la startup-ul american ar putea acoperi acest angajament. În ciuda speculațiilor din presă, SoftBank a refuzat să comenteze aceste informații pentru agenția AFP. În urma acestor rapoarte, acțiunile SoftBank Group au înregistrat joi dimineață o scădere de 0,84% la Bursa din Tokyo, în timp ce indicele general al pieței era în creștere cu 0,28%.

DeepSeek stârnește panică în Silicon Valley

Aceste informații publicate de Financial Times vin la scurt timp după șocul provocat de startup-ul chinez DeepSeek, al cărui nou chatbot – extrem de performant, dar dezvoltat la un cost mult mai mic decât rivalii săi americani – a creat panică în Silicon Valley și a dus la scăderi masive ale acțiunilor companiilor tehnologice de pe Wall Street.

Masayoshi Son, fondatorul și liderul vizionar al SoftBank, este cunoscut pentru pariurile sale riscante, dar extrem de profitabile, cum au fost investițiile în Yahoo! și gigantul chinez al comerțului electronic Alibaba în anii ’90. Totuși, nu toate deciziile sale financiare au fost un succes, unele dovedindu-se eșecuri costisitoare.

Inteligența artificială, noua miză a SoftBank

În ultima perioadă, Masayoshi Son și-a orientat strategia de investiții către inteligența artificială, un exemplu fiind compania Arm, producător britanic de cipuri controlat majoritar de SoftBank, ale cărui tehnologii sunt utilizate în 99% dintre smartphone-urile din lume. Pe lângă OpenAI și SoftBank, proiectul Stargate include și Oracle, specialist în cloud computing, precum și fondul de investiții MGX, susținut de Emiratele Arabe Unite.

Controverse și scepticism în jurul Stargate

Elon Musk, CEO-ul Tesla și recent desemnat de Donald Trump să conducă o misiune extra-guvernamentală, a criticat deschis proiectul Stargate pe platforma sa X (fostul Twitter), susținând că participanții „nu au fondurile necesare” pentru a-l finanța. Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a respins imediat această afirmație. În același timp, analiștii speculează că SoftBank ar putea reduce participația sa în Arm pentru a asigura finanțarea implicării sale în Stargate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala
Dolari și euro
Lingouri de aur / FOTO: Freepik

pixel