Operațiune anticorupție în Parlamentul European, undă de șoc la Bruxelles

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Parlamentul European
Parlamentul European
O operațiune anticorupție angajată de poliția belgiană în Parlamentul European, legată de Qatar, a provocat reacții vehemente la Bruxelles, aleșii și ONG-urile cerând o dezbatere urgentă privind îmbunătățirea normelor de etică în această importantă instituție a Uniunii Europene.

"Nu este un incident izolat", a declarat Transparency International. "Timp de decenii, Parlamentul a permis dezvoltarea unei culturi a impunității (...) și absența totală a unui control etic independent", a apreciat organizața. Acest control în cadrul instituției este "defectuos", a adăugat pe Twitter Alberto Alemanno, profesor de drept la Colegiul Europei din Bruges.

Cinci persoane au fost arestate vineri la Bruxelles, după cel puțin 16 percheziții efectuate în cadrul unei anchete privind suspiciuni legate de plăți "substanțiale" venite din partea unei țări din Golf pentru a influența deciziile deputaților europeni. Parchetul federal nu a indicat numele țării, dar o sursă judiciară apropiată dosarului a confirmat pentru AFP că este vorba despre Qatar, după cum au dezvăluit media Le Soir și Knack.

Cazul a izbucnit în plină desfășurare a Cupei Mondiale de Fotbal din 2002, când țara gazdă a trebuit să facă eforturi pentru a-și apăra reputația de a respecta drepturile omului, în special pe cele ale lucrătorilor. Iar lucrurile au dobândit o dimensiune suplimentară când a fost confirmată identitatea celei de-a cincea persoane arestate vineri seara.

Europarlamentarul grec Eva Kaili, fostă prezentatoare TV, în vârstă de 44 de ani, a devenit o figură a social-democrației în țara sa. De asemenea, ea deține și titlul de vicepreședinte al Parlamentului European, alături de alți 13 eurodeputați. Imediat, Kaili a fost exclusă din Partidul Socialist grec (Pasok-Kinal), care ar dori, de asemenea, ca ea să renunțe la locul său în Parlamentul European. Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European a anunțat suspendarea ei "cu efect imediat".

Sâmbătă, audierile celor cinci suspecți au continuat la Bruxelles, potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului federal. Ancheta derulată de judecătorul belgian Michel Claise vizează acte de "corupție" și "spălare de bani" în cadrul unei bande organizate, potrivit procurorului general.

Sâmbătă, ziarul belgian L'Echo a afirmat că "mai multe plicuri cu bani" au fost găsite la domiciliul din Bruxelles al Evei Kaili, pe care poliția a decis să-l percheziționeze după tatăl politicienei a fost prins cu ”o valiză” plină cu bani. 

Potrivit unor informații de presă confirmate de AFP, cel puțin trei dintre suspecții arestați sunt italieni sau de origine italiană: fostul eurodeputat socialist Pier-Antonio Panzeri, secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), Luca Visentini, și Francesco Giorgi, asistent parlamentar al grupului S&D și partenerul lui Kaili.

Pe lângă cele cinci persoane din Belgia, au mai avut loc două arestări în Italia, potrivit agențiilor de presă italiene, fiind identificate soția și fiica lui Panzeri.

Eva Kaili a efectuat o vizită în Qatar la începutul lunii noiembrie, unde a salutat reformele emiratului în acest sector. Vorbind, pe 22 noiembrie, în plenul Legislativului european, europarlamentarul a spus despre Qatar să este "un lider în domeniul drepturilor muncii". 

Europarlamentarul francez Manon Aubry (stânga radicală) a denunțat sâmbătă "lobby-ul agresiv al Qatarului" și a cerut o dezbatere pe această temă săptămâna viitoare la Strasbourg, unde Parlamentul se reunește în sesiune plenară. "Vom face tot ce ne stă în putință pentru a coopera cu justiția", a scris pe Twitter președintele Parlamentului, Roberta Metsola din Malta.

În ceea ce privește investigațiile, urmează să fie analizate telefoanele și echipamentele informatice confiscate vineri. Poliția a sigilat birourile din Parlament folosite anterior de Panzeri (care a fost europarlamentar din 2004 până în 2019) sau de personalul acestuia.

Citește și Corupţie: O vicepreşedintă a Parlamentului European, arestată la Bruxelles

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel