COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
"Abia ce e lansat proiectul de buget în dezbatere publică, va fi probabil în cursul acestei săptămâni. Probabil a avut loc prima şedinţă de Guvern în care s-a prezentat proiectul de buget şi nu ştiu de existenţa unor nemulţumiri, pe mine nu m-a sunat niciun ministru", a afirmat miercuri Orban, la Parlament.
El a spus că, în general, au fost "decizii grele" legate de buget.
"În general, am luat deciziile legate de buget, care sunt decizii grele. Suntem într-un an în care, să fim cinstiţi, nu ne putem comporta ca şi cum nu am avut nimic. Am avut o criză economică generată de pandemie, am avut o reducere la veniturilor la bugetul statului şi la bugetul asigurărilor de stat. Şi bugetul trebuie construit, de asemenea, ţinând cont de rigorile care sunt impuse de tratatul UE şi de faptul că există declanşată procedura de deficit excesiv şi ca atare noi trebuie să respectăm toate ţintele de deficit care au fost negociate cu partenerii noştri din UE", a adăugat Ludovic Orban.
BNR. Curs valutar. Leul s-a APRECIAT în raport cu EURO
El a menţionat că obiectivul prin acest buget este relansarea economică, "care să se bazeze pe o creştere a investiţiilor, a absorbţiei fondurilor europene, pe o adoptare cât mai rapidă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă".
"Orice ministru trebuie să înţeleagă că suntem în situaţia în care suntem, că trebuie să facă reforme, să restrângă cheltuielile necesare şi să utilizeze în mod eficient resursele pe care le au la dispoziţie şi, de asemenea, să maximizeze capacitatea de utilizare a fondurilor europene pentru atingerea obiectivelor din programul de guvernare", a adăugat Orban.
El a mai spus că în procesul de elaborare a bugetului a existat o comunicare permanentă între miniştri, autorităţi, agenţii şi premier şi este convins că toate partidele din coaliţie vor susţine proiectul în Parlament.
"În procesul de elaborare a bugetului a existat un dialog, o comunicare permanentă între miniştri, autorităţi, agenţii şi, de asemenea, şi premierul a fost implicat în acest proces de pregătire a legii bugetului de stat. Acum eu nu înţeleg de ce vorbiţi de nemulţumiri doar la miniştrii uneia dintre formaţiuni. Eu sunt convins că fiecare ministru şi-a dorit un buget mai mare. Pe de altă parte, fiecare ministru trebuie să înţeleagă că trebuie să acţioneze în cadrul bugetar raţional, care este proiectat până la urmă în baza angajamentelor noastre şi în baza angajamentelor pe care le avem în programul de guvernare", a adăugat Orban, întrebat în legătură cu nemulţumiri ale miniştrilor USR PLUS.
Întrebat dacă miniştrii PNL i-au transmis nemulţumiri, Ludovic Orban a spus: "Sunt în dialog permanent cu premierul şi sunt convins că, dacă au nemulţumiri, le adresează premierului. Dacă rezolvă problemele cu premierul, nu mai e necesar să discute cu mine".
Liderul PNL a mai spus că decizia de a anunţa măsurile bugetare i-a aparţinut.
"Eu sunt un om deschis, transparent, după cum mă cunoaşteţi. Nu m-am ferit niciodată de mass media şi am transmis întotdeauna informaţii. Erau nişte decizii ale coaliţiei. Atâta timp cât m-aţi întrebat ce s-a întâmplat în cadrul coaliţiei, nu aveam ce să fac decât să vă transmit deciziile pe care le-am luat. Dar sunt decizii comune, asumate, decizii care sunt absolut necesare, indispensabile pentru a putea alcătui un buget serios", a explicat Orban.
"Premierul va prezenta bugetul, sunt convins, în momentul în care se va dezbate în Guvern. Îl va prezenta în Parlament, după adoptare, şi va sta la dispoziţia dumneavoastră", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Orban a făcut precizări legate de punctul de pensie.
"Eu am anunţat că vom reveni la sistemul de creştere a punctului de pensie care este normal, predictibil, anual de la 1 ianuarie. Nu se vor mai creşte pensiile, când vrea PSD, ba în iunie, ba în septembrie sau oricând le promit pensionarilor. Trebuie să existe predictibilitate. Am anunţat cu obiectivele legate de pensii care sunt să creştem punctul de pensie, cu cât este creşterea economică mai mare, cu atât va creşte punctul de pensie mai mult. De asemenea, vrem să compensăm pierderea puterii de cumpărare ca urmare a creşterii preţurilor prin sută la sută compensarea ratei inflaţiei. De asemenea, avem ca obiectiv recalcularea pensiilor pentru a face dreptate pentru pensionari astfel încât, indiferent în ce an s-a pensionat, un cetăţean român, dacă are contribuţie similară, să aibă pensie similară", a mai explicat Orban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...