Ordonanța pe energie. Virgil Popescu: Modelul de impozitare nu este inventat de noi

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Deciziile vor fi prezentate pe 9 septembrie, la Bruxelles
Deciziile vor fi prezentate pe 9 septembrie, la Bruxelles
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a considerat oportun să vină cu o serie de precizări legate de conținutul Ordonanței pe energie. 

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea OUG 27/2022 a fost inspirată din modele aprobate de Comisia Europeană, iar deciziile referitoare la acest act normativ vor fi prezentate pe 9 septembrie, la Bruxelles, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Ordonanţa, inspirată din modele aprobate de Comisia Europeană. Tot ce a propus ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r), se regăseşte în OUG 27, textul ei fiind avizat de către ANRE. Nu cred că Ordonanţa încalcă vreo directivă europeană, de altfel modelul de impozitare din Ordonanţă nu este inventat de noi, ne-am inspirat din tiparul grecesc, care a fost notificat la Comisia Europeană. Procedurile din Ordonanţă sunt necesare pentru că piaţa de energie a fost perturbată de tranzacţiile succesive, care au crescut artificial preţul. ANRE are, de acum, pârghiile pentru a combate speculaţiile din piaţă prin amenzi ce ajung la 5% din cifra de afaceri pentru cei care fac tranzacţii cu scopul de a creşte artificial preţul energiei. În data de 9 septembrie, la Bruxelles, voi prezenta deciziile luate de Guvern referitoare la Ordonanţa de Urgenţă", a scris ministrul, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Executivul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale.

Aceasta prevede, printre altele, extinderea până la 31 august 2023 a schemei de plafonare a preţurilor la energie, sancţionarea cu amendă de 5% din cifra de afaceri a tranzacţiilor succesive cu energie, plata unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică de către producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro şi plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de 1.300 lei.

Jocurile de interese 

În altă ordine de idei, ministrul Popescu a comentat declaraţia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind propunerea de plafonare a gazelor importate din Federaţia Rusă.

"Ca ministru al Energiei, salut declaraţia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmează să propună plafonarea preţului la gaze naturale pentru importul din Federaţia Rusă. O nouă dovadă că instituţiile de la Bruxelles sunt pregătite să adopte măsuri care să stopeze jocurile de interese de pe piaţa europeană, care ne afectează pe toţi. În plus, cele mai puternice state ale lumii pregătesc, în G7, plafonare şi pentru preţul petrolului rusesc", a scris ministrul, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, vineri, că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei. 

De asemenea, conform Reuters, preşedinta Comisiei Europene a cerut măsuri pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale pe care le fac furnizorii de electricitate din actuala criză a gazelor, iar banii să fie folosiţi pentru sprijinirea companiilor şi a cetăţenilor vulnerabili.

Totodată, miniştrii de Finanţe din G7 (principalele ţări industrializate din lume) au anunţat, într-o declaraţie comună, că intenţionează să implementeze o plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia.

Citește și Reacția Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie față de noul OUG pentru energie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Reuniune /FOTO: Freepik
Bursa de la București
Bună dimineața!
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Angajați ai companiei Merck / FOTO:https://www.merckgroup.com/en/media-center/download-gallery.html
Pensionar care se bucură / Foto: Freepik
Domeniul regal Skaugum / FOTO: Wikipedia
Un expert studiază un diamant
Analize / FOTO: Freepik

Stagflația: Un spectru care bântuie piețele financiare

Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...

Foto: Freepik.com
Bagaj / FOTO: Unsplash
La birou / FOTO: Freepik

Garderoba pentru birou: Elegantă, dar comodă

Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...

Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr

Elon Musk are nevoie de miliardele investitorilor

Au fost angate o serie de negocieri.

Toyota
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Procente
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia

pixel