Organizația Mondială a Comerțului lansează un grup de lucru pentru a dezvolta o metodologie de stabilire a prețurilor globale ale dioxidului de carbon. În acest fel, instituția se asigură că planurile de taxare a importurilor pe baza emisiilor de carbon nu afectează țările în curs de dezvoltare, a declarat marți directorul general Ngozi Okonjo-Iweala.
Okonjo-Iweala a declarat că stabilirea unui preț global al dioxidului de carbon este important pentru a permite țărilor în curs de dezvoltare să concureze într-un mod echitabil, în condițiile în care Europa impune taxe de import bazate pe emisiile de CO2 ale anumitor bunuri, ca parte a eforturilor de atenuare a schimbărilor climatice.
Unii membri ai OMC, a spus ea, consideră taxa drept o măsură protecționistă, în timp ce alte națiuni nu au instrumentele necesare pentru a determina prețul carbonului pentru exporturile lor.
"Ceea ce încercăm să facem, de fapt, este să spunem: putem dezvolta o metodologie pentru prețul global al dioxidului de carbon pe care toată lumea să o poată aborda?". a declarat Okonjo-Iweala la Summitul FT Africa de la Londra.
Ea a precizat că, în timpul reuniunilor FMI-Banca Mondială de la Marrakech de săptămâna trecută, a propus un grup de lucru multilateral pentru a crea o metodologie globală pentru stabilirea prețului dioxidului de carbon.
"Formarea acestui grup operativ a fost acceptată de toți miniștrii de finanțe. Eu îl voi iniția, astfel încât să-l punem la punct, deoarece vreau ca țările noastre să aibă o abordare și o metodologie care să le permită să discute cu țările dezvoltate", a adăugat ea.
Potrivit acesteia, țările africane au generat în mod istoric aproximativ 3% din emisiile globale, ceea ce face deosebit de importantă evitarea penalizării țărilor de pe continent în contextul eforturilor Europei de a se îndrepta către un viitor cu emisii mai reduse de CO2.
Comisia Europeană a declarat că taxa de frontieră este în conformitate cu normele OMC. Okonjo-Iweala a declarat că nu există "nicio regulă OMC care să interzică încercarea de a ajunge la emisii zero", atâta timp cât nu îi împiedică concurența.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...