Oțel, cipuri și minerale rare. Războiul tarifelor se transformă în parteneriat strategic între UE și SUA

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Strângere de mână / FOTO: Freepik
UE și SUA intensifică negocierile comerciale: cooperare posibilă în aviație, oțel, semiconductori și minerale critice, transmite Reuters.    

Comisia Europeană poartă discuții avansate cu Statele Unite privind o cooperare extinsă în sectoare strategice precum industria aerospațială, oțelul, semiconductoarele și materiile prime critice, a anunțat miercuri comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic.

Aflat în Dubai pentru lansarea negocierilor privind un acord de liber schimb cu Emiratele Arabe Unite, Sefcovic a declarat că dialogul cu partea americană este intens, cu discuții aproape zilnice pentru găsirea unei formule care să reducă tarifele vamale și să faciliteze accesul reciproc pe piețe. O nouă convorbire este programată joi.

„Analizăm toate liniile tarifare și vedem ce se poate face pentru a deschide piețele dintr-o nouă perspectivă”, a spus oficialul european într-o conferință de presă.

El a adăugat că poartă discuții cu secretarul american Howard Lutnick privind domeniile în care cele două blocuri economice pot colabora în mod benefic, inclusiv în industriile strategice și în reducerea dependenței de importuri de materii prime esențiale, relatează Reuters.

„Sunt convins că cei mai mari doi parteneri comerciali ai planetei trebuie să găsească cea mai bună formulă pentru schimburi echilibrate și investiții reciproce”, a afirmat Sefcovic.

Comisia Europeană a anunțat că discuțiile comerciale cu SUA au cunoscut un nou impuls în această săptămână, după ce fostul președinte Donald Trump a renunțat la amenințarea privind impunerea unui tarif de 50% pe importurile din UE.

Trump și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au convenit recent să accelereze negocierile, iar Bruxelles-ul vizează eliminarea tarifelor de 25% la oțel și autoturisme, precum și abandonarea unei taxe „reciprocității” de 20%, care este temporar menținută la 10% până în iulie, în cadrul unei perioade de grație de 90 de zile.

De cealaltă parte, Washingtonul își dorește o reducere a deficitului comercial cu bunuri față de UE, care s-a ridicat la aproape 200 de miliarde de euro anul trecut, deși Statele Unite înregistrează un excedent semnificativ în comerțul cu servicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF

pixel