Expertul a abordat la începutul intervenției sale tema pieței de derivate care la momentul crizei din 2008 a fost considerată armă de distrugere în masă: ”Dar atunci, în literatura de specialitate și nu numai, se vorbea că ar fi fost un eșec în reglementare. Și tocmai de atunci, pietele acestea de derivate s-au întărit foarte mult. A apărut un regulament european EMIR, contrapărțile centrale s-au întărit, procedurile, sistemele, managementul riscului s-au schimbat foarte, foarte mult în ultimii nouă ani și majoritatea statelor din Europa și-au făcut propriile contrapărți și s-au concentrat, în ultima perioadă mai ales pe aceste piețe de mărfuri, piețe de mărfuri care includ energie, gaze, gâu și așa mai departe!”.
Expertul a adăugat că: ”În ultima, în ultimul an, am văzut volatilitatea foarte mare din piețe și am văzut și noi și toată lumea, utilitatea acestor derivate și urgentarea mai ales a contrapărții centrale, contraparte centrală, fără de care nu poți să ai piețe de derivate, pentru că aceste contracte futures sunt compensate, decontate de o contraparte centrală”, a explicat Ovidiu Petru și a continuat spunând că: ”Vorbeați mai devreme și de strategia națională a pieței de capital. Țin minte că la ultima noastră intervenție aici chiar m-ați întrebat la sfârșit dacă o să avem cât de curând această strategie. Și ați văzut că la numai două săptămâni am prezentat-o împreună cu directorul OCDE”.
Directorul SIIF a vorbit mai departe despre un alt pilon din strategie care ”este și această reducere a perioadei majorărilor de capital social. Și aici ne-am uitat foarte atent la ce s-a întâmplat în ultimul an și am văzut într-adevăr diferențe. Am văzut că o majorare de capital social poate să dureze nouă luni, poate să dureze însă și patru luni. Acuma, dacă întrebare este cum să scurtăm la jumătate termenul? El deja s-a scurtat”, și a explicat că: ”Noi, dacă avem un un prospect final, noi de pe o săptămână pe alta intrăm cu el în boardul A.S.F. și se pune în discuție. Așadar, emitenții care sunt foarte diligenți pot să ajungă undeva la patru luni cu această perioadă de majorare de capital social și accesul la bani de care se vorbea mai devreme. Însă și aceste patru luni și la aceste patru luni mai putem discuta. Am văzut o schemă în mapă de la Danila Șerban de la ARIR. O să discutăm și pe acest calendar propus de ei. Noi ne gândeam la cele 15 zile de la GEA în care depui, înregistrezi la ONRC. Și acolo, eventual, s-ar putea scurta puțin, să zic, s-ar putea câștiga zece zile. De asemenea, exercitarea dreptului de preferință și acolo ar fi o discuție dacă putem să-l scădem sub o luna, să zicem, să îl ducem undeva la 15 zile și am putea să mai câștigăm o lună, dar termenul nostru minim pe care îl am le am analizat ar fi undeva de trei luni, ca să intru într-o discuție foarte tehnică pe subiect și să vă fac un update”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...