(P) Doriți să înlocuiți distribuția? Aici veti găsi întotdeauna soluția potrivită pentru autoturismul Dvs

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Autoturismul este un bun esențial pentru viața de zi cu zi, însă, pe cât de util este în diversele drumuri pe care avem nevoie să le facem zilnic, pentru a ne putea bucura de toate avantajele deținerii unei mașini, este important să o întreținem corespunzător și să apelăm la un service specializat ori de cate ori este nevoie. 

Deși putem observa o creștere semnificativă în ultimii ani al numărului de autoturisme electrice pe străzi, cele pe benzină, GPL sau motorină încă predomină parcul auto la nivel global iar acest lucru nu o să se schimbe prea curând.

O operațiune extrem de importantă care trebuie realizată periodic la orice tip de autoturism cu combustie internă, pe lângă înlocuirea celor mai comune consumabie, este înlocuirea distribuției.

Distribuția este de două feluri. Avem distribuție pe curea și distribuție pe lanț. Dintre acestea două tipuri de distribuție, cea pe curea necesită înlocuire mai frecventă, de regulă la 60.000 km sau 4 – 5 ani, în timp ce distribuția pe lanț, poate rezista peste 200.000 km și un număr mai mare de ani. Aceste invervale pot să difere de la un producător la altul, fapt pentru care, este important să inspectați cartea tehnică a mașinii.

Gândiți-vă la distribuție ca la un lanț de bicicletă pentru autoturismul dumneavoastră. Aceasta are rolul de a sincroniza părțile mobile ale motorului, astfel încât funcționarea motorului să fie optimă și procesul de admisie și evacuare să se realizeze cu precizie. 

În ceea ce privește cureaua de distribuție, aceasta este din cauciuc și are pe țoată suprafața, dinți duri care se aseaza perfect pe rotile dințate specifice componentelor în mișcare. În cazul în care arborele cotit motorul nu va funcționa în parametrii gândiți de producător, iar dacă distribuția nu este montată corect, la punct, iar desincronizarea este mare, pe lângă faptul că motorul nu vă funcționă corect, diferite componente se pot distruge.

Dacă supapele de admisie se deschid prea devreme, amestecul de combustibil și aer nu vă fi unul corect, ceea ce vă duce la o ardere slabă și pierderi de putere. Și dacă supapele de evacuare se deschid prea devreme, camera de ardere vă pierde presiune și va provoca de asemenea o pierdere de putere. Amestecul de aer – combustibil este gândit să fie realizat foarte precis în anumite cantități astfel încât motorul să poată asigura o ardere corectă și o funcționare corespunzătoare. Dacă componentele motorului sunt foarte desincronizate, acestea se pot ciocni și se pot deteriora, fapt care vă duce la costuri de reparație extrem de mari, iar în anumite situații chiar la înlocuirea completă a motorului. Aceelasi rol îl are și lanțul, de a sincroniza toate componentele aflate în mișcare.

Curea de distribuție vs. lanț de distribuție? În funcție de modelul autoturismului dumneavoastră, acesta fie a fost proiectat cu o curea de distribuție fie cu lanț. Un lanț de distribuție este asemănător celui de bicicletă că aspect, și funcționează la fel că o curea, dar este din metal în loc de cauciuc. Deoarece sunt mai ușoare și mai silențioase, curelele de distribuție au devenit extrem de populare în special după ce au fost introduse în anii 60.

Datorită îmbunătățirilor de design și duratei de viață lungi, multe mașini moderne au revenit la utilizarea lanțurilor de distribuție. Dacă mașina dumneavoastră are un lanț de distribuție în loc de o curea de distribuție, cu siguranță schimbul distribuției se va realiza mult mai rar în comparație cu cea pe curea. Totuși, nu uitați faptul că, înlocuirea distribuției trebuie efectuată în funcție de indicațiile date de producător, iar dacă veți respecta această indicație foarte simplă, vă veți putea baza oricând pe propria mașînă, indiferent de distanțele pe care veți dori să le parcurgeți. 

Înlocuirea distribuției trebuie efectuată într-un service autorizat astfel încât să aveți garanția că lucrarea a fost efectuată corespunzător. De la un motor la altul, în special dacă discutăm despre brand-uri auto diferite, pot fi necesare scule diferite pentru a putea pune corect distribuția la punct. 

În cazul în care vă numărați printre aceia care sunt în căutarea unei soluții avantajoase și calitative pentru un schimb de distribuție corect, aici veti gasi intotdeauna solutia potrivita pentru autoturismul Dvs.

Care sunt cele mai importante semne că este timpul să înlocuiți distribuția? Adesea, nu există semne foarte concrete de avertizare înainte că distribuția să cedeze, însă scăderea puterii motorului, vibrații puternice la pornire, zgomote precum un scârțăit la curea sau țăcănit la lanț, sunt semne clare care pot indica faptul că distribuția urmează să cedeze cât de curând. 

Este de menționat și faptul că, în timp ce mașina dumneavoastră este în service pentru înlocuirea distribuției, vă recomandăm să înlocuiți și pompa de apă împreună cu lichidul de răcire. Pompa de apă are de obicei o durată de viață similară și este ușor de accesat în timpul unei lucrări de înlocuire a distribuției. Astfel economisiți bani cât și bătaie de cap sau defecțiuni suplimentare în cazul în care pompa de apa cedează în mers. 

Există o mulțime de operațiuni care trebuie realizate periodic la mașînă, iar un service autorizat este alegerea cea mai bună dacă vă doriți să știți că vă puteți baza oricând și oriunde pe propriul autoturism, fie că îl folosiți preponderent în oraș sau frecvent la drumuri lungi de autostradă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel