Ce este un software ERP și ce firme pot să îl folosească?
ERP este acronimul pentru Entreprise Resource Planning, iar software-ul de tip ERP este de fapt un sistem care integrează multiple procese dintr-o organizație într-o platformă unică. Într-o suită ERP sunt incluse activități de contabilitate, achiziții, management al proiectelor, operațiuni referitoare la lanțul de distribuție, producție, management al relației cu clienții etc.
Companiile integrează sisteme ERP în activitatea lor pentru a simplifica procese repetitive și individuale din cadrul afacerii, acesta fiind și obiectivul principal al software-ului de tip ERP – de a crește eficiența organizațională și de a contribui activ la îmbunătățirea modului în care sunt folosite resursele companiei. Aceste obiective pot fi atinse prin diminuarea resurselor necesare pentru a duce la capăt anumite procese, fără a compromite calitatea și performanța acestora.
Software-ul ERP poate fi integrat indiferent de specificul companiei și de dimensiunea afacerii, fiind eficient în industrii ca ospitalitatea, serviciile medicale, producție, organizații nonprofit, construcții și altele. Acest soft garantează o mai bună gestiune a proceselor ce țin de contabilitate, producție, achiziții și nu numai, într-un sistem centralizat, adică printr-o bază de date comună ce reunește informațiile colectate din diferitele departamente ale firmei.
De ce are software-ul ERP un rol important în eficientizarea activităților unei companii?
Operațiunile de zi cu zi care vizează administrarea unei afaceri sunt eficientizate odată cu utilizarea sistemului ERP, care automatizează unele procese și care integrează funcții ce permit accesul controlat într-un singur loc la datele dintr-o organizație. Securitatea este un alt aspect definitoriu al software-ului ERP, accesul la informație fiind disponibil doar pentru utilizatorii autorizați.
Sistemul ERP mai este cunoscut și sub denumirea de suită ERP, deoarece este alcătuit din module integrate care sunt interconectate și partajează aceeași bază de date, fiecare modul fiind, de regulă, specific unei anumite zone de afaceri, cum ar fi module pentru procesele de achiziții sau module pentru departamentul de producție.
Acoperind toate departamentele și colectând informații într-un sistem unic, sistemul ERP aduce un plus de productivitate într-o companie, reducând semnificativ din timpul alocat executării unor operațiuni care nu erau automatizate și sporind performanța prin eliminarea erorilor umane, care apar inevitabil la nivelul unei organizații și care pot să provoace uneori probleme și mai mari la nivel de contabilitate, spre exemplu.
Modulele ERP sunt grupate și integrate într-o platformă unică, unde informațiile sunt actualizate în timp real. Managerii companiei au acces la diverse rapoarte configurabile și pot sa evalueze mai ușor profitabilitatea afacerii, devenind util în conturarea unor previziuni pentru viitor.
Așadar, sistemul ERP devine un instrument de gestiune care asigură o mai bună coordonare între departamentele care alcătuiesc o organizație, întrucât face posibilă centralizarea într-un singur loc a informațiilor relevante privind gestionarea stocurilor și alte activități din cadrul companiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...