Scăderi pe linie la BVB: SIF-urile, cele mai mari pierderi
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...
Nicio urmă de atac cibernetic nu a fost detectată asupra operatorului rețelei electrice spaniole după pana majoră de pe 28 aprilie, a confirmat miercuri guvernul, precizând că întreruperea a început cu o serie de incidente în sud-vestul țării. „După analiza tuturor datelor relevante, nu a fost găsit niciun indiciu care să arate că operatorul sistemului a fost victima unui atac cibernetic”, a insistat Sara Aagesen, în cadrul unei audieri parlamentare, subliniind că este vorba despre o „veste foarte bună”.
„Insist: nu există niciun indiciu că operatorul sistemului”, Red Eléctrica Española (REE), „ar fi suferit un atac cibernetic”, a reiterat ministra, adăugând că guvernul continuă să lucreze pentru „a face lumină” asupra cauzelor penei. Directorul operațional al REE, Eduardo Prieto, declarase deja a doua zi după incident că pista unui atac cibernetic fusese exclusă, „nicio intruziune” nefiind detectată în sistemele de control ale companiei. Totuși, prim-ministrul Pedro Sánchez ceruse atunci prudență, afirmând că „nicio ipoteză” nu era „exclusă”.
Două oscilații puternice înainte de pană
În cadrul audierii, Sara Aagesen a oferit detalii extinse despre desfășurarea evenimentelor care au dus la această pană de proporții, ce a lăsat întreaga Peninsulă Iberică fără curent timp de mai multe ore. Potrivit ministrului, care coordonează o comisie de anchetă din care fac parte companii energetice și experți, au fost identificate două oscilații puternice în sistemul electric în cele 30 de minute anterioare penei, la orele 12:03 și 12:19.
Ulterior, la ora 12:33, în decurs de doar douăzeci de secunde, au avut loc trei incidente distincte: primul la o substație electrică din provincia Granada (sud), al doilea în apropiere de Badajoz (sud-vest) și al treilea în provincia Sevilla (sud). „Potrivit estimărilor actuale ale operatorului sistemului, suma acestor trei evenimente a dus la o pierdere de peste 2,2 gigawați” de electricitate, ceea ce a provocat „deconectarea automată” a Peninsulei de restul rețelei europene, a explicat Sara Aagesen.
Originea exactă a penei rămâne neclară
„Trebuie să stabilim în ce măsură (cele) două oscilații” detectate în cele 30 de minute anterioare „au avut legătură” cu pana, a precizat totodată ministra, relansând apelul la prudență cu privire la originea exactă a întreruperii. Ancheta este încă în desfășurare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...
Statele Unite și Qatarul au...
Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...
Câteva zile s-a spus că Orgnizația Țărilor Exportatoare...
Material 3 Expressive: un nou suflu pentru Android.
India analizează posibilitatea...
Executivul spaniol continuă să lucreze pentru a „face...
Contul curent al balanţei de...
Dobânzile scad ușor, dar randamentele titlurilor de stat...
Primăria Municipiului București...
Declarația privind beneficiarul...
Permisul de conducere european...
Taxele judiciare de timbru...
Comisia Europeană lansează o...
Profitul net al Hidroelectrica...
INS a cumunicat că producţia industrială a României a...
Președintele rus Vladimir Putin...
Fiscul schimbă regulile...