Pandemie. De ce vara aceasta va fi mai complicată ca cea din 2020
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mulți români vor petrece mini vacanța de 1 Mai la mare
Mulți români vor petrece mini vacanța de 1 Mai la mare
Vara anului 2020 a permis populației să respire puțin după o o lungă perioadă de carantinare. Cum va fi vara viitoare? Pe de o parte, vaccinarea poate da speranță pentru o relativă revenire la normal. Dar ”lentoarea” campaniei de vaccinare și proliferarea variantelor aduce temeri legate de faptul că vara aceasta va fi mai restrictivă decât cea anterioară. În Franța, Consiliul științific avertizează că situația este complet diferită de cea de acum un an.

Anul trecut, de pildă, Franța a ieșit lockdown strict de două luni, care a dus la o circulație scăzută a virusului în iunie 2020. Țări precum Statele Unite, care au început vara anului 2020 cu un nivel ridicat de infecții, au cunoscut apoi un val epidemic semnificativ în aceeași perioadă a anului trecut. Cu alte cuvinte, dacă cifrele sunt încă atât de mari în iunie, vara aceasta va fi una probabil foarte complicată iar căldura sezonului estival nu se va schimba lucrurile atât de mult.

Evident, fenomenul variantelor este deosebit de îngrijorător. Varianta britanică se dovedește a fi mai virulentă decât coronavirusul obișnuit și pot apărea și alte tulpini. „Ipoteza apariției unei noi variante cu susceptibilitate redusă la vaccinuri nu poate fi exclusă. Este posibil ca aceste caracteristici să ducă la o creștere a spitalizărilor, în special la terapie intensivă în lunile următoare ”, avertizează Consiliul Științific francez, care este precaut față de relaxarea restricțiilor din această vară.

Citește și: Scandal URIAȘ în Sicilia. Cifrele pandemiei, FALSIFICATE

Luminița de la capătul tunelului va fi în septembrie?

Campaniile de vaccinare sunt în plină desfășurare însă ritmul este prea lent pentru a spera să vedem un efect concret asupra curbei prea curând. „Studiile sugerează că acest efect nu va fi suficient pentru a evita o revenire semnificativă a spitalizărilor fără consolidarea măsurilor de control”, mai spune Consiliul Științific.

Potrivit aceleiași instituții franceze, o ieșire din criză ar fi mai probabilă din septembrie. ”Până în septembrie 2021, ritmul de  vaccinare ar trebui să crească, contribuind la reducerea impactului pandemiei asupra sănătății”. Dar atâta timp cât imunitatea efectivului rămâne sub 70-80% din populație, ”este posibilă o revenire a epidemiei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel