Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
"Investigațiile noastre sugerează că riscul BA.2 pentru sănătatea globală este potențial mai mare decât cel al BA.1", au declarat cercetătorii în studiul publicat pe serverul de preprint bioRxiv, un studiucare nu a fost încă revizuit de către alți experți.
Cercetătorii au infectat hamsteri cu BA.1 și BA.2. Hamsterii infectați cu BA.2 s-au îmbolnăvit mai rău, cu mai multe leziuni pulmonare și pierdere accentuată în greutate corporală. Rezultatele au fost similare și la experimentele în care au fost infectați și șoareci.
"Experimentele cu ajutorul hamsterilor arată că BA.2 este mai patogen decât BA.1", se arată în studiu.
BA.1 și BA.2 par să se sustragă amândouă imunității create de vaccinurile COVID-19, se arată în studiu. Dar o injecție de rapel face ca îmbolnăvirea să fie cu 74% mai puțin probabilă, a precizat CNN.
Mai mult, anticorpii monoclonali terapeutici folosiți pentru a trata persoanele infectate cu COVID nu au avut un efect prea mare asupra subtulpinei BA.2.
BA.2 a fost "aproape complet rezistent" la casirivimab și imdevimab și a fost de 35 de ori mai rezistent la sotrovimab, în comparație cu virusul original B.1.1, au scris cercetătorii.
Citește și: Te vaccinezi o SINGURĂ DATĂ și scapi de COVID toată viața
"În concluzie, datele noastre sugerează posibilitatea ca BA.2 să fie varianta cea mai îngrijorătoare pentru sănătatea globală", au scris cercetătorii. "În prezent, atât BA.2, cât și BA.1 sunt recunoscute împreună ca Omicron și acestea sunt aproape imposibil de distins. Pe baza constatărilor noastre, propunem ca BA.2 să fie recunoscută ca o variantă unică și îngrijorătoare, iar această variantă SARS-CoV-2 ar trebui monitorizată în profunzime."
Dacă Organizația Mondială a Sănătății ar recunoaște BA.2 ca "variantă unică de îngrijorare", aceasta ar primi propria literă grecească.
Dar unii oameni de știință au remarcat că descoperirile din laborator nu reflectă întotdeauna ceea ce se întâmplă în cazul oamenilor.
"Cred că este dificil să transpunem diferențele din modelele de animale și de culturi celulare la ceea ce se întâmplă în ceea ce privește boala la oameni", a declarat pentru Newsweek Jeremy Kamil, doctor în științe, profesor asociat de microbiologie și imunologie la Louisiana State University Health Shreveport.
"Ar putea fi, din perspectiva omului, un virus mai rău decât BA.1 și ar putea fi capabil să se transmită mai bine și să provoace forme mai grave ale bolii", a declarat Daniel Rhoads, medic și șef al secției de microbiologie la Clinica Cleveland din Ohio, pentru CNN. El a analizat studiul japonez, dar nu a fost și implicat în acesta.
Oamenii de știință au stabilit deja că BA.2 este mai transmisibil decât BA.1. Subvarianta Omicron a fost detectată în 74 de țări și 47 de state americane, potrivit CNN. Aproximativ 4% dintre americanii cu COVID au fost infectați cu BA.2, a relatat postul de televiziune, citând CDC, dar acum este tulpina dominantă în alte țări.
Nu este clar încă dacă BA.2 provoacă forme mai grave ale bolii la oameni. Deși BA.2 se răspândește mai repede decât BA.1, nu există dovezi că subvarianta îi îmbolnăvește mai rău pe oameni, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit CNBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...