PANDEMIE. Oficial european: Nu suntem încă la finalul problemelor noastre

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Trebuie să ne obișnuim cu ideea că virusul va rămâne printre noi
Trebuie să ne obișnuim cu ideea că virusul va rămâne printre noi
Lumea trebuie să se pregătească de eventualitatea ca noul coronavirus să rămână "printre noi" multă vreme în pofida vaccinurilor, a avertizat vineri directoarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), făcând apel la păstrarea pentru moment a restricţiilor din Europa, relatează AFP.

"Acum pare să fie mai probabil să rămână" decât să dispară, a declarat Andrea Ammon, şefa ECDC. "Pare foarte bine adaptat la oameni. Deci trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea ca el să rămână printre noi", a adăugat ea. "Nu ar fi primul virus care rămâne printre noi pentru totdeauna, deci nu este o caracteristică neobişnuită pentru un virus", a mai spus şefa agenţiei sanitare europene cu sediul la Stockholm.

Dacă vaccinurile permit reducerea foarte drastică a riscului de a contracta COVID-19, oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă ele împiedică şi transmiterea virusului sau în ce măsură. Cât va dura până se va şti mai clar dacă vaccinurile opresc transmiterea virusului? Potrivit şefei ECDC vor fi necesare "câteva luni". "Se efectuează studii dar este necesar un volum mai mare de oameni vaccinaţi pentru a putea înţelege", a precizat Andrea Ammon.

Variantele, în special cele sud-africană şi braziliană, complică datele problemei, întrucât există suspiciuni că ar putea slăbi eficacitatea vaccinului. "Întrebarea este ce implică asta pentru eficacitatea vaccinului", a subliniat Andrea Ammon, dând exemplul gripei sezoniere, care obligă la adaptarea vaccinurilor în fiecare an. "Este posibil ca acelaşi lucru să se întâmple, sau ca la un moment dat virusul să se stabilizeze şi ca noi să putem utiliza un vaccin pentru o lungă perioadă", a declarat ea pentru France Presse prin videoconferinţă.

Citește și Angela Merkel, două vești pentru germani: una bună, una proastă

În plus, directoarea ECDC a făcut apel la ţările UE să-şi menţină restricţiile în vigoare în prezent, în pofida unei scăderi a numărului de cazuri în majoritatea statelor europene. "Este încă un tablou contrastant (...) Nu suntem încă la finalul problemelor noastre", a afirmat ea, atrăgând atenţia asupra faptului că toate statele UE - cu excepţia Finlandei - se află încă într-o situaţie epidemiologică "serioasă", potrivit criteriilor ECDC.

"Toată lumea s-a săturat de măsuri, dar când alergi o probă de fond (...) trebuie să parcurgi şi ultimii kilometri", a pledat ea. Orice relaxare a măsurilor trebuie să se facă într-un mod "progresiv" şi "numai atunci când observaţi că numărul de cazuri rămâne stabil sau scade puteţi trece la o nouă etapă", a recomandat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel