Panouri fotovoltaice revoluționare. Noua generație, mult mai eficientă, mai ieftină și cu dimensiuni mult mai mici
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Panouri solare / Foto: Freepik
Panouri solare / Foto: Freepik
Inginerii de la Universitatea din Ottawa, împreună cu parteneri naționali și internaționali, au realizat celule fotovoltaice revoluționare.

Celulele, cu o dimensiune de două ori mai mică decât grosimea unui fir de păr, prezintă avantaje semnificative față de tehnologiile solare convenționale, reducând umbrirea indusă de electrozi cu 95% și putând reduce costurile de producție a energiei de până la de trei ori.

Descoperirea tehnologică deschide calea către o nouă eră a miniaturizării în domeniul dispozitivelor electronice.

Procesul de fabricare a celulelor fotovoltaice micrometrice a implicat un parteneriat între Universitatea din Ottawa, Universitatea din Sherbrooke din Quebec și Laboratoire des Technologies de la Microélectronique din Grenoble, Franța.

"Aceste celule fotovoltaice micrometrice au caracteristici remarcabile, inclusiv o dimensiune extrem de mică și o umbrire semnificativ redusă. Aceste proprietăți se pretează la diverse aplicații, de la densificarea dispozitivelor electronice la domenii precum celulele solare, baterii nucleare ușoare pentru explorarea spațiului și miniaturizarea dispozitivelor pentru telecomunicații.

O descoperire cu un potențial uriaș

Această descoperire tehnologică promite beneficii semnificative pentru societate. Printre acestea se numără și celule solare mai puțin costisitoare și mai puternice care vor contribui la accelerarea tranziției energetice. Bateriile nucleare ușoare vor facilita explorarea cosmosului, iar miniaturizarea dispozitivelor va contribui la dezvoltarea ”internet of things” și va duce la calculatoare și smartphone-uri mai puternice. Dezvoltarea acestor prime celule fotovoltaice micrometrice este un pas crucial în miniaturizarea dispozitivelor electronice.

Cercetătorii care au contribuit la dezvoltarea acestei noi tehnologii spune că semiconductorii sunt esențiali în trecerea la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel