Panouri fotovoltaice. Victor Gavrilă (energiaTa): Atenție maximă la aceste detalii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
EXCLUSIV
Victor Gavrilă, Community Manager "energiaTa" din cadrul proiectului EFdeN, a răspuns la întrebări legate de ce trebuie să știe orice român care are deja sau intenționează să-și monteze panouri fotovoltaice. 

În privința stocării energiei produse pe timpul zilei. ”Trebuie făcută o diferențiere la echipamente. Avem, în primul rând, panouri fotovoltaice, iar energia produse de acestea este preluată de un invertor. Este o carcasă cu o electronică sofisticată în spate și este de mai multe feluri: invertor on-grid este conectat cu rețeaua și produce doar energie alternativă, off-grif care are un sistem de acumulatori și se pune în zone mai izolate, cum ar fi la munte. Mai este și invertorul hibrid, care poate funcționa atât cu stocare, cât și cu acumulatori. Iar prosumatorul trebuie să fie atent la ce semnalizează acest inventor, să fie compatibil cu un sistem de stocare”, a explicat invitatul emisiunii ”Totul despre bani”, transmisă pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness. 

Întrebat unde ar fi, din punct de vedere tehnic, cel mai bine să fie montate aceste panouri și dacă este importantă inclusiv poziționarea casei, Victor Gavrilă a răspuns pozitiv în ambele cazuri. 

”Ideal este spre sud, la o înclinație de 35 de grade. Nu toate acoperișurile au însă această înclinație. Prin urmare, orice este peste 10 este în regulă, adică nu este o pierdere atât de mare. Trebuie să fie peste 10, pentru a se putea curăța la ploaie, automat, să nu mai fie nevoie de o curățare manuală. Am spus că spre sud, dar poate fi înspre est și vest, depinde foarte mult de configurația casei, în ultimă instanță. Ba chiar poate fi mai optim, dacă o casă are pante înspre est și vest, pentru că se împarte producția. Adică nu mai este acea curbă mare de la mijlocul zilei, dacă este de la est la vest, se aplatizează și se distribuie pe tot restul zilei, astfel încât este o perioadă mai mare, iar consumul se poate duce spre casă.

Atenție maximă  

Se pot instala pe acoperișul casei, se pot pune pe pământ? ”Da, sigur că da”, a subliniat interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu, precizând că, ”în ultima variantă, trebuie contactat un structurist pentru a face structură metalică prinsă în pământ. Se poate și pe fațada casei, dar trebuie să fie un instalator priceput. Atenția maximă la umbră. Mai precis trebuie ținut cont de umbra din perioada iernii, când soarele este mai jos pe cer și, prin urmare, umbra este mai lungă. Dacă ne uităm în toiul verii, nu este o problemă, dar dacă un panou este umbrit, le va afecta și pe celelalte”, a explicat Victor Gavrilă.  

În ceea ce privește variația de producție de la anotimp la anotimp, el a precizat că, într-o zi de vară, un sistem produce de cinci-șase ori puterea instalată. Însă pe timp de iarnă, de două ori. 

Ce trebuie să știe însă proprietarul unor astfel de panouri după ce le-a instalat? 

”În primul rând, trebuie să se familiarizeze cu aplicația în care se monitorizează aceste date. Fiecare invertor are o aplicație, o platformă, în care se vede istoricul. Iar acolo puteți consulta alte comunități de energie, să vedeți dacă totul funcționează în parametri. Legat de mentenanță, nu trebuie curățate foarte des. Noi recomandăm cam de două ori pe an, cu apă dedurizată” ... 

Află mai multe, urmărind tot interviul:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel