PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Panzani / FOTO: Wikipedia
Panzani / FOTO: Wikipedia
Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture Bursei din Amsterdam, la câteva luni după ce a șters totul cu buretele din cauza condițiile incercerte de pe piață.

Fondul de investiții, care a intrat în capitalul Turneului șase Națiuni în 2021, a anunțat că dorește că intre pe Bursa de Valori din Amsterdam.  Prin urmare, gigantul european de private equity este pe cale să strângă cel puțin 1,25 miliarde de euro în săptămânile următoare și „sub rezerva condițiilor pieței și a altor considerente relevante”.

Această IPO, uuna dintre cele mai așteptate în Europa, își propune să „oferă o structură instituțională durabilă pe termen lung”, să susțină „creșterea pe termen lung” și să crească „notorietatea grupului față de clienții existenți și potențiali.

O cale de ieșire pentru marii acționari

Oferta preconizată de CVC are două componente. Gigantul european de private equity va emite noi acțiuni în valoare de 250 de milioane de euro, în timp ce soldul va veni din vânzarea anumitor pachete de acțiuni ale acționarilor la CVC. Printre aceștia, fondul britanic Danube Investments, fondul suveran Kuweit Investment Authority și fondul Hong Kong Stratosphere Finance, alături de fondul suveran CIC din Singapore, vor profita de această fereastră pentru a-și monetiza participarea la sectorul de capital și investiții.

Compania de private equity administrează, potrivit site-ului său, active reprezentând 186 de miliarde de euro cu participații la 125 de companii listate, în sectoare foarte diverse. CVC este cunoscută în special pentru că a achiziționat marca de paste Panzani de la grupul spaniol Ebro Foods în 2021. Gigantul de private equity a luat, de asemenea, pachete de acțiuni la marca elvețiană de ceasuri Breitling și a investit masiv în sport.

A treia încercare va fi așadar cea corectă, speră CVC. La începutul anului 2022, compania de private equity dorea deja să iasă la bursă, dar a trebuit să renunțe din cauza condițiilor de piață îngreunate de izbucnirea războiului din Ucraina.

Apoi, la sfârșitul anului 2023, grupul și-a amânat din nou planul de intrare pe bursă, din nou din cauza condițiilor de piață care nu au fost îndeplinite pentru această operațiune, au explicat apoi surse pentru Financial Times pentru a justifica această amânare. Incertitudinea cauzată de conflictul din Orientul Mijlociu și îngrijorările legate de starea economiei au înclinat, de asemenea, balanța în favoarea amânării operațiunii.

Europa, pe val 

Puțin afectat de aceste diverse amânări, CVC consideră până în prezent că fereastra este mai propice unei IPO. Trebuie spus că piața IPO din Europa va avea, în 2024, cel mai bun început de an din 2021. Companiile de pe Bătrânul Continent au strâns 3,2 miliarde de dolari între ianuarie și martie, mai mult decât dublu față de anul trecut în același timp, potrivit datelor de la London Stock Exchange Group citate de Financial Times.

Mai multe companii au sărit deja pe bursă, precum distribuitorul german de parfumuri Douglas - al cărui acționar majoritar este CVC - care a intrat pe piața din Frankfurt la sfârșitul lunii martie. Pe lângă Douglas, sunt așteptate cel puțin patru IPO majore pe Rin, au mai spus mai multe surse pentru Reuters. Inclusiv cea a Flix, compania-mamă a Flixbus, care intenționează să lanseze o IPO în iunie în Germania, cu o valoare țintă de aproximativ 4 miliarde de euro, potrivit Financial Times.

Alte companii europene și-au exprimat și intenția de a intra pe piețele financiare în acest an precum Puig, proprietarul Jean-Paul Gaultier, care preferă Bursa de Valori din Madrid, precum și pe cea din Barcelona. Compania catalană plănuiește să strângă cel puțin 2,5 miliarde de euro pentru a se impune în fața unor giganți din sector precum americanul Estée Lauder sau grupul francez L'Oréal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel