Paradox pe piața materiilor prime: Benzina și motorina evoluează în direcții opuse

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul benzinei și al motorinei în România, astăzi, 23 septembrie 2022
Prețul benzinei și al motorinei în România, astăzi, 23 septembrie 2022
Prețurile la benzină și motorină, două produse petroliere, evoluează de câteva săptămâni într-un mod total necorelat: în timp ce unul scade, celălalt rezistă, sfidând perspectivele sumbre ale economiei mondiale.

"Benzina se află sub o presiune mai puternică, iar motorina merge în direcția opusă", a rezumat Andrew Lebow de la Commodity Reseach Group. 

În general, spune analistul, stocurile de motorină, cunoscută și sub denumirea diesel, "sunt mai reduse la nivel global", iar acum sunt chiar cu 23% sub nivelul mediu înregistrat în aceeași perioadă din ultimii cinci ani în Statele Unite. 

Pe de altă parte, motorina și benzina provin dintr-un proces diferit de rafinare a țițeiului. "Motorina este mai densă, folosită pentru alimentarea camioanelor, trenurilor și autobuzelor, spre exemplu, în timp  ce benzina este destinată în principal autoturismelor", a intervenit în discuție Edward Moya, analist la Oanda.

"O mare parte a lumii încă funcționează cu motorină și majoritatea bunurilor de consum depind de aceste combustibil, în timp ce benzina este mai mult supusă tendințelor de consum", a continuat el.

În același timp, războiul din Ucraina a scos în evidență faptul că "europenii sunt dependenți de Rusia pentru o parte semnificativă a producției de motorină", a adăugat Michael Lynch, președintele Strategic Energy & Economic Research. De altfel, Seb Research estimează că Uniunea Europeană importă 800.000 de barili de motorină pe zi din Rusia. La aceasta se adaugă o criză energetică exacerbată de creșterea prețurilor la gaze, care s-au triplat în Europa de la începutul anului.

Înlocuitor pentru gazele naturale

Gazele și țițeiul sunt doar în mică măsură substituibile, gazul fiind utilizat în principal pentru încălzire, producerea de energie electrică sau în industria grea, cum ar fi la fabricarea cimentului și a produselor chimice, în timp ce petrolul este utilizat în principal ca și combustibil.

Dar prețurile la gaze, care au atins recent cote stratosferice, obligă găsirea de alternative, ceea ce a determinat unele țări să se întoarcă, spre exemplu, la cărbunele extrem de poluant. Iar motorina poate fi "un bun substitut al gazului natural în multe aplicații: petrochimie, electricitate, încălzire", a declarat Bjarne Schieldrop, analist la Seb Research, subliniind că motorina ca sursă de încălzire reprezintă o alternativă evidentă, deoarece prețurile sale sunt mult mai mici decât cele ale gazului, mai ales în pragul iernii.

"Vânătoarea de motorină și de combustibil pentru încălzire este în toi", spune Schieldrop

Între timp, cererea de benzină este puternic afectată de temerile tot mai mari de recesiune, pe măsură ce perspectivele economice globale se întunecă. "Contractele futures pentru benzină au cedat", notează Phil Flynn de la Price Futures Group, "acest lucru sporește îngrijorările legate de o încetinire economică.

"Creșterea sezonieră obișnuită a cererii de benzină din SUA în această vară a fost deosebit de dezamăgitoare", a punctat analistul PVM Energy, Stephen Brennock. De la sfârșitul lunii mai până la începutul lui septembrie este, de obicei, perioada de vârf a cererii pentru acest combustibil în Statele Unite, nu degeaba i se spune ”sezonul de condus”

Atributul de a fi un substitut gata pregătit pentru gazele naturale și nivelurile extreme ale prețului său oferă motorinei un scut împotriva temerilor legate de recesiune. Cu toate acestea, Andrew Lebow se întreabă dacă motorina, care este listată la New York Mercantile Exchange, va fi prinsă în climatul economic sumbru: "Cererea de motorină va fi probabil mult mai slabă decât este", spune Lebow. "Și poate că în următoarele câteva săptămâni vom începe să vedem cum se prăbușește.

Citește și Investiții pe timp de criză. Letonia își face parcuri de turbine eoliene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel