Parisul și Roma fac o comandă importantă de rachete antiaeriene
Autor: Simona Haiduc | 30 ian 2023, 18:32
O comandă care confirmă determinarea celor două țări de a-și moderniza dispozitivul de apărare
O comandă care confirmă determinarea celor două țări de a-și moderniza dispozitivul de apărare
Franța și Italia au plasat o importantă comandă comună pentru aproape 700 de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune Aster. 

Această acțiune comună reflectă, potrivit unui comunicat dat publictății de Ministerul Apărării al Franței, dorința celor două țări de "modernizare și perpetuare a capacităților de apărare antiaeriană terestră și navală".

Grupul de interes economic franco-italian Eurosam, din care fac parte MBDA și Thales, a fost notificat la sfârșitul lunii decembrie cu privire la un contract pentru producția a aproape "700 de rachete Aster", potrivit unui comunicat de presă publicat la trei zile după întâlnirea de la Roma dintre Sébastien Lecornu, ministrul francez al apărării, și omologul său italian Guido Crosetto.

Rachetă unică în Europa

"Această comandă se referă la mai multe versiuni ale acestei rachete unice în Europa", a precizat același iminister, referindu-se la Aster 15 și Aster 30 B1, precum și la cea mai recentă versiune Aster 30 B1NT.

Valoarea acestei comenzi nu a fost comunicată. Prețul unei rachete Aster 30 este estimat la 2 milioane de euro, potrivit unui raport al Institutului Francez de Relații Internaționale. Rachetele Aster 15 și Aster 30 intră în dotarea fregatelor de care dispun cele două țări, precum și a navelor britanice. Aster 30 sunt, de asemenea, rachetele lansate de bateriile antiaeriene SAMP/T Mamba, folosite de forțele armate ale Franței (8 sisteme) și Italiei (5 sisteme).

Trei până la patru ani

"Aceasta este una dintre cele mai mari comenzi pentru această rachetă antiaeriană, singurul sistem european care oferă astfel de capacități operaționale", a spus el. "Această ordine globală va necesita adaptări ale întregului lanț industrial pentru a face față provocărilor economiei de război.

Comentând acest demers comun, cotidianul Le Figaro preia o declarație a deputațului Mounir Belhamati, care preciza, într-un raport financiar prezentat în urmă cu câteva luni, că un ciclu de producție pentru aceste rachete a fost, în 2021, de "trei până la patru ani". 

În documentul respectiv se vorbea despre 100 de rachete Aster 30 pentru echiparea celor cinci viitoare fregate de apărare și intervenție (FDI) și 118 Aster 30 pentru sistemele antiaeriene Mamba. Cu o rază de acțiune de peste 100 de kilometri, racheta Aster 30 este proiectată pentru a-și lovi ținta, fie că este vorba de un avion sau de o rachetă de croazieră, la Mach 4,5 (5.500 km/h) până la o altitudine de 20 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe