Parisul și Roma fac o comandă importantă de rachete antiaeriene

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O comandă care confirmă determinarea celor două țări de a-și moderniza dispozitivul de apărare
O comandă care confirmă determinarea celor două țări de a-și moderniza dispozitivul de apărare
Franța și Italia au plasat o importantă comandă comună pentru aproape 700 de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune Aster. 

Această acțiune comună reflectă, potrivit unui comunicat dat publictății de Ministerul Apărării al Franței, dorința celor două țări de "modernizare și perpetuare a capacităților de apărare antiaeriană terestră și navală".

Grupul de interes economic franco-italian Eurosam, din care fac parte MBDA și Thales, a fost notificat la sfârșitul lunii decembrie cu privire la un contract pentru producția a aproape "700 de rachete Aster", potrivit unui comunicat de presă publicat la trei zile după întâlnirea de la Roma dintre Sébastien Lecornu, ministrul francez al apărării, și omologul său italian Guido Crosetto.

Rachetă unică în Europa

"Această comandă se referă la mai multe versiuni ale acestei rachete unice în Europa", a precizat același iminister, referindu-se la Aster 15 și Aster 30 B1, precum și la cea mai recentă versiune Aster 30 B1NT.

Valoarea acestei comenzi nu a fost comunicată. Prețul unei rachete Aster 30 este estimat la 2 milioane de euro, potrivit unui raport al Institutului Francez de Relații Internaționale. Rachetele Aster 15 și Aster 30 intră în dotarea fregatelor de care dispun cele două țări, precum și a navelor britanice. Aster 30 sunt, de asemenea, rachetele lansate de bateriile antiaeriene SAMP/T Mamba, folosite de forțele armate ale Franței (8 sisteme) și Italiei (5 sisteme).

Trei până la patru ani

"Aceasta este una dintre cele mai mari comenzi pentru această rachetă antiaeriană, singurul sistem european care oferă astfel de capacități operaționale", a spus el. "Această ordine globală va necesita adaptări ale întregului lanț industrial pentru a face față provocărilor economiei de război.

Comentând acest demers comun, cotidianul Le Figaro preia o declarație a deputațului Mounir Belhamati, care preciza, într-un raport financiar prezentat în urmă cu câteva luni, că un ciclu de producție pentru aceste rachete a fost, în 2021, de "trei până la patru ani". 

În documentul respectiv se vorbea despre 100 de rachete Aster 30 pentru echiparea celor cinci viitoare fregate de apărare și intervenție (FDI) și 118 Aster 30 pentru sistemele antiaeriene Mamba. Cu o rază de acțiune de peste 100 de kilometri, racheta Aster 30 este proiectată pentru a-și lovi ținta, fie că este vorba de un avion sau de o rachetă de croazieră, la Mach 4,5 (5.500 km/h) până la o altitudine de 20 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel