Parlamentul European condamnă FIFA pentru fiasco-ul din Qatar și cere anchetarea organizației

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
FIFA este acuzată de corupție galopantă, sistemică și adânc înrădăcinată Foto: Ben Sutherland / Flickr
FIFA este acuzată de corupție galopantă, sistemică și adânc înrădăcinată Foto: Ben Sutherland / Flickr
În contextul în care Cupa Mondială FIFA 2022 a început în Qatar, Parlamentul European deplânge moartea a mii de muncitori migranți înainte de turneu.

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind situația drepturilor omului în Qatar. Deputații europeni subliniază că statul din Golf a câștigat procesul de licitație pentru Cupa Mondială FIFA pe fondul unor acuzații credibile de mită și corupție. Ei deplâng moartea a mii de muncitori migranți, în principal în sectorul construcțiilor, care au ajutat țara să se pregătească pentru turneu, precum și a tuturor celor răniți.

Descriind corupția din cadrul FIFA ca fiind "galopantă, sistemică și adânc înrădăcinată", deputații europeni deplâng, de asemenea, faptul că procesul de atribuire a Cupei Mondiale de fotbal Qatarului în 2010 nu a fost transparent și nu a fost însoțit de o evaluare responsabilă a riscurilor și subliniază modul în care FIFA a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial.

Parlamentul îndeamnă țările UE, în special cele cu ligi naționale mari de fotbal, cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania, să exercite presiuni asupra UEFA și FIFA pentru a reforma în mod fundamental FIFA. Acest lucru ar include introducerea unor proceduri democratice și transparente la atribuirea Cupei Mondiale de fotbal și implementarea strictă a drepturilor omului și a criteriilor de sustenabilitate pentru țările gazdă.

Pentru a proteja sportivii și fanii și pentru a pune capăt spălării sportului, evenimentele sportive internaționale nu ar trebui să fie atribuite țărilor în care drepturile fundamentale și drepturile omului sunt încălcate și în care violența sistematică bazată pe gen este predominantă.

Toate victimele pregătirilor pentru Cupa Mondială ar trebui să fie despăgubite

Având în vedere că se estimează că peste 2 milioane de cetățeni străini reprezintă aproximativ 94% din forța de muncă a țării, rezoluția salută faptul că, potrivit Organizației Internaționale a Muncii, guvernul din Qatar a rambursat 320 de milioane USD victimelor abuzurilor salariale prin intermediul așa-numitului "Fond de sprijin și asigurare a lucrătorilor". Cu toate acestea, deputații europeni regretă faptul că mulți lucrători din Qatar și familiile lor au fost excluși din domeniul de aplicare al acestuia și solicită ca fondul să fie extins pentru a include toți cei afectați de când au început lucrările legate de Cupa Mondială FIFA, acoperind, de asemenea, decesele lucrătorilor și alte abuzuri ale drepturilor omului.

De asemenea, aceștia solicită FIFA să contribuie la un program cuprinzător de remediere pentru familiile muncitorilor, ca despăgubire pentru condițiile la care au fost supuse.

Sunt necesare investigații complete

Recunoscând contribuția importantă a lucrătorilor migranți la economia Qatarului și la Cupa Mondială FIFA 2022, Parlamentul îndeamnă autoritățile din Qatar să efectueze investigații complete privind decesele lucrătorilor migranți din țară și să despăgubească familiile în cazurile în care lucrătorii au murit ca urmare a condițiilor de muncă. De asemenea, Parlamentul sprijină eforturile recente ale Qatarului de a îmbunătăți condițiile și drepturile lucrătorilor, pe care comunitatea internațională le-a ridicat, dar solicită implementarea deplină a reformelor adoptate.

Deputații deplâng abuzurile comise de autoritățile țării asupra comunității LGBTQ+. Acest lucru include utilizarea legilor interne care permit persoanelor LGBTQ+ să fie deținute provizoriu fără acuzații sau proces timp de până la șase luni. De asemenea, rezoluția îndeamnă Qatar să consolideze măsurile privind egalitatea de gen, inclusiv să elimine rămășițele tutelei femeilor, intensificând în același timp eforturile de creștere a reprezentării femeilor pe piața formală a muncii.

Pentru mai multe detalii, rezoluția va fi disponibilă în întregime aici. Aceasta a fost adoptată prin ridicare de mână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel