Știrile dimineții. Cele mai importante știri la început de zi
Paştele Blajinilor 2021. Legendele spun că Blajinii trăiesc fără femeile lor, conviețuind cu ele numai 30 de zile pe an în vederea procreării, potrivit crestinortodox.ro
Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apă Sâmbetei în delta ei. Blajinii se ocupă cu postul și rugăciunile pentru cei vii. Deși sunt virtuoși, nu știu cum să calculeze dată Sfintelor Paști. Oamenii le vestesc acestora că a venit Paștele aruncând pe apă coji de ouă roșii.
Există, totodată, credinţa că ei provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere. Alteori sunt priviți că fiind cei care susțin stâlpii pământului, fără ei lumea putând să cadă în haos.
Potrivit altor credinţe, Blajinii sunt identificați cu urmașii celor care n-au mai reușit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele. Aceștia au rămas pe o insula foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sâmbetei.
Există, de asemenea, credința că Dumnezeu a creat mai întâi uriașii. Pentru că se războiau între ei, Dumnezeu i-a lăsat să piară și i-a creat pe Blajini. Aceștia fiind prea mici, au fost mutați pe lumea cealaltă și apoi l-a făcut pe om.
Tradiții și superstiții
Există credinţa că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții. De Paștele Blajinilor, credincioșii își plâng morții şi dau de pomană ouă roșii, pască și cozonac și punând flori pe morminte. Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, fie în preajma bisericilor.
Potrivit superstițiilor acestor zile, oamenii pot sta, astfel, la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sănătate și viaţă lungă.
De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuți pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neştiuţii, Albii.
Fiecare femeie aduce cu ea un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare. Aceste ștergare se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.
Ce NU trebuie să faci astăzi
Aceasta zi are multe interdicţii, mai ales pentru femei. Gospodinele nu au voie să coacă, să spele sau să facă curăţenie în casă. Se spune că sunetul pe care l-ai făcut când ai bătut covorul îi alungă pe Blajini, veniţi să se roage pentru cei vii.
O altă interdicție în această zi este să nu îi vorbești de rău pe cei morți, chiar dacă în timpul viețîi ați avut neînțelegeri, astfel acestea le vor face necazuri celor care îi vorbesc de rău. Așa cum se spune „Despre morți, numai bine!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deciziile se vor lua pe baza...
Sorin Minea, preşedintele...
Există voință, dar există și un...
Performanța pieței a fost...
Deocamdată, totul este incert.
Incidentul s-a produs în zona...
Salvarea ar putea veni de acolo, de unde nu se așteaptă...
Într-o demonstrație remarcabilă de tehnologie avansată,...
Un castel pe care să-l...
Ministrul Energiei a prezentat, în detaliu, care este...
Este o tradiție a Marinei...
Guvernul vorbește despre anul...
Acest lucru va contribui la...
Un raport al World Economic...
Eventualitatea ca TikTok să fie...
Cursul valutar rezultat din...
Agenția Națională de...
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,14%, în decembrie...
Vietnam și Rusia au semnat un...
Balanța de plăți a României în...
Uniunea Europeană nu va prelungi plafonul impus asupra...