Paul McCartney lansează un avertisment cu privire la inteligenţa artificială

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Paul McCartney, fost membru al trupei Beatles, a avertizat că inteligența artificială (AI) ar putea fi folosită pentru a "exploata" artiștii și a îndemnat guvernul britanic să se asigure că viitoarele reforme privind drepturile de autor vor proteja industriile creative, transmite Reuters.

Industria muzicală și cea cinematografică la nivel global se confruntă cu implicațiile legale și etice ale modelelor de AI care pot genera conținut propriu, antrenându-se pe lucrări populare fără a recompensa creatorii originali.

În decembrie, Marea Britanie a propus un mecanism prin care artiștii să-și licențieze lucrările pentru a fi utilizate în antrenarea AI, dar a menționat și o excepție care să permită utilizarea pe scară largă a materialelor de către dezvoltatorii de AI, acolo unde drepturile de autor nu au fost rezervate.

Într-un interviu difuzat de BBC duminică, McCartney și-a exprimat temerea că doar giganții tehnologici ar beneficia de pe urma acestui proces, dacă drepturile de autor nu vor fi protejate corespunzător.

„AI este un lucru grozav, dar nu ar trebui să-i exploateze pe oamenii creativi,” a spus McCartney. „Trebuie să protejăm gânditorii creativi, artiștii, altfel nu-i vom mai avea. E atât de simplu.”

Guvernul britanic consultă în prezent modificările la legislația drepturilor de autor, argumentând că există incertitudine juridică în aplicarea actuală a legilor, ceea ce ar putea submina investițiile și adoptarea tehnologiei AI.

McCartney, care anul trecut a folosit AI pentru a recrea vocea regretatului membru Beatles John Lennon dintr-o veche înregistrare pe casetă, a avertizat că artiștii ar putea fi dezavantajați dacă aceste schimbări nu sunt gestionate corect.

„Tinerii artiști compun melodii frumoase și ajung să nu le mai aparțină, să nu aibă niciun control asupra lor, iar oricine poate să le folosească fără permisiune,” a declarat el.

„Adevărul este că banii merg undeva, știți, iar piesele ajung pe platformele de streaming - cineva beneficiază de ele, iar acea persoană ar trebui să fie creatorul. Nu ar trebui să fie doar un gigant tehnologic din cine știe ce colț al lumii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Coiful dacic de la Coțofenești
Brașov / Foto: Unsplash

Carta albă a turismului. Noua ediție, lansată azi

Ediţia a IV-a a Cărţii Albe a turismului din România va...

Foto: Pexels.com
BVB
Se dorește o altfel de platformă
Avion decolează de pe un portavion
Ferma. Foto: Pexels.com
Oameni fug din calea atacurilor rebelilor / Foto: Zanem Nety Zaidi/Xinhua / Agerpres
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Congresul SUA
PPentrolier / Foto: Freepik

Noi pete de combustibil descoperite în Marea Neagră

Până în prezent, din zonele afectate au fost colectate...

Groenlanda. Foto: pexels.com
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Donald Trump
TikTok / sursa foto: Freepik.com / Grinvalds
Bună dimineața!
Kim Jong Un / Foto: KCNA
Brățară dacică / Foto: Captură video Artmark
Bitcoin / FOTO: Freepik
București / Foto: Freepik
Isterie in China
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro

pixel