Peștera artificială a liliecilor la schimb cu autostrada. Cost exorbitant estimat de un ONG

Autor: Adrian Ilie
Data publicării:
Adi Croitoru
Adi Croitoru
Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale a Ariilor Naturale Protejate, a declarat, la DC News, că proiecte importante de infrastructură au fost blocate de custozii unor arii naturale protejate pe motive nejustificate. Astfel, s-a invocat existența unei peșteri populate de lilieci, în cazul în care avizul pentru autostradă ar fi fost dat doar dacă liliecii erau strămutați într-o peșteră artificială care ar fi costat 26.000.000 de euro.

Adi Croitoru susține că a verificat personal peștera respectivă și nu a găsit nici urmă de lilieci. Șefa ANANP susține că acesta este doar unul dintre cauzele pentru care Guvernul a decis să scoată ariile naturale protejate din custodia ONG-urilor și să le treacă în administrarea Agenției.

”Cei care își taie venele în direct sau în reluare pentru ca această instituție să nu administreze ariile protejate, în afară de banii din avize - și care nu sunt bani de buzunar, administrează bani europeni. De exemplu, la Agenție derulăm acum proiecte de 100 de milioane de euro. Înainte îi lua un ONG sau două-trei”, a declarat Adi Croitoru.

Un alt caz de abuz comis în calitate de custode ar fi cel al unui ONG care administra zona vulcanilor noroioși din Buzău. ”Sunt obiective naturale de patrimoniu pe care unii le-au folosit ca propria proprietate. De exemplu, vulcanii noroioși a căror custodie o avea un ONG, dar bilet la poartă tăia bilet un SRL, ceea ce este ilegal. Și peșterile înseamnă niște bani. Problema este dacă s-au atins obiectivele de conservare, dacă banii s-au întors la aria naturală protejată așa cum ar fi trebuit”, a spus Croitoru.

Citește și: Festivalul ariilor protejate. Să-i învățăm pe străini ce înseamnă România

Ea a spus că este anormală situația în care, de 11 ani, 23% din suprafața țării să fie administrată de ONG-uri, nu de statul român, situație căreia i s-a pus capăt prin înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. O parte dintre aceste ONG-uri au reușit să blocheze proiectele importante de infrastructură invocând false considerente de mediu. 

”De 11 ani există administrarea cu custozi. Unii și-au făcut treaba, dar nu trebuie să administrezi o arie protejată fără statul român. Dăm un sfert din teritoriu altor entități și apoi ne mirăm de ce nu se face nimic”, a mai spus președinta Agenției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com

pixel