Pensia paneuropeană. Care sunt avantajele și când va fi introdusă

Autor: Adrian Ilie
Data publicării:
Tu ce știi despre Pilonul II de Pensii?
Tu ce știi despre Pilonul II de Pensii?
Un nou tip de pensie va putea fi disponibil în curând pentru români, pensie care va fi obținută în aceleași condiții ca în toate statele Uniunii Europene. Pensia paneuropeană se află pe ultima sută de metri a reglementării sale la nivelul UE și va oferi celor care aleg acest tip de pensie privată o serie de avantaje față de pensiile private reglementate la nivel național. 

Produsul paneuropean de pensii (PEPP) va avea aceleași tip de caracteristici indiferent de țara în care a fost contractat. În condițiile în care concurența dintre furnizori va fi la nivelul întregii Uniuni se așteaptă ca cei care optează pentru PEPP să aibă condiții mai avantajoase deoarece pe piețele naționale în care concurența este redusă costurile sunt mai mari pentru deponenți.

În plus, protecția consumatorului și supravegherea furnizorilor va fi realizată de către Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale. Asta înseamnă totodată că pensia paneuropeană nu va mai fi supusă capriciilor guvernelor care, în căutare de bani, vor să impune condiții suplimentare fondurilor de pensii care să mărească încasările bugetului de stat.

Deponenții vor avea aceleași condiții de pensionare indiferent dacă își mută locul de muncă sau domiciliul în altă țară a Uniunii Europene. În momentul de față, condițiile de pensionare într-un alt stat al UE sunt dificile, iar condițiile sunt dezavantajoase astfel că PEPP va fi o variantă mult mai convenabilă pentru românii care lucrează în Diaspora. Accesul la datele legate de contribuția la fondul de pensii de acest tip va fi reglementat tot la nivel european.

Citește și: Pensii speciale. Casta privilegiaților a ajuns la 10.000 de oameni

Un alt avantaj este că deponenții vor putea să schimbe furnizorul atât la nivel național, cât și european după minimum cinci ani de la încheierea contractului sau schimbarea precedentă a furnizorului, iar comisionul este unul fix. De asemenea, se va putea cotiza pentru PEPP chiar și atunci când beneficiarul se mută în altă țară din Uniunea Europeană. 

Pensia paneuropeană, fiind o pensie privată, nu va înlocui pensia de stat din fiecare țară membră a UE, ci o va completa, PEPP fiind imună la schimbările din legislațiile naționale.

Ideea a fost lansată în iunie 2017 de către Comisia Europeană, iar de atunci s-au făcut pași importanți în adoptarea ei astfel că este de prevăzut că implementarea efectivă a măsurii se va face la scurtă vreme după ce va începe mandatul noului Parlament European care va fi ales în această lună. Pe 4 aprilie, Parlamentul European a adoptat cadrul de reglementare al PEPP și soluția este a întrunit un larg consens la nivelul UE, doar Olanda având rezerve privind unele prevederi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel