Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că în coaliţie s-a ajuns la un acord ca anvelopa bugetară pentru pensii să fie de minimum 15 miliarde de lei.
"Am ajuns la o concluzie că se face o anvelopă de 15 miliarde lei. La fel ca şi atunci când am intrat la guvernare, o să venim cu un pachet social, cu un pachet economic foarte clar pe anul viitor şi noi nu vorbim aici numai de pensii. (...)Primul lucru pe care am dorit să-l facem a fost să închidem energia, am închis, s-a închis în seara aceasta, am înţeles, rectificarea. Pe urmă, în acest moment construim bugetul pe anul viitor. Am ajuns de acord ca anvelopa pentru pensii este de 15%, respectiv minimum 15 miliarde lei. Din acestea, o sumă pe care o să o convenim în coaliţie va merge pe mărirea punctului de pensie, pentru că nu e voie să măreşti diferenţiat - am văzut ştiri că Ciucă îl contrazice pe Ciolacu, nu, domnule, vorbim aceeaşi limbă - şi o sumă care va veni one off pentru cei cu venituri mici astfel încât aceste decalaje, pe o perioadă clară, până când va veni legea pensiilor, să încercăm să le echilibrăm", a explicat Ciolacu, la România Tv.
El a mai spus că trebuie să se stabilească în coaliţie pragurile şi sumele în acest sens.
"Puteţi să mă întrebaţi de zece ori, în acest moment, eu am socotelile mele, aştept să le văd şi pe ale domnului prim-ministru şi pe ale domnului Kelemen Hunor şi împreună să convenim aceste praguri şi ce sume şi cu ce frecvenţă vor fi atribuite aceste sume. Eu am vorbit de un principiu. Şi în acest moment, după declaraţia prim-ministrului, este evident că împreună gândim la fel în ceea ce priveşte această abordare a distribuţiilor acestei anvelope de 15 miliarde. Nu este în acest moment o decizie finală. Va fi foarte curând. Bugetul va trece până pe 17 decembrie. (...) Trebuie să fim predictibili, sustenabili şi precauţi", a adăugat Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că pe 31 decembrie anul acesta se va închide discuţia pe subiectul pensiilor speciale printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Muncii, aprobat de Guvern şi transmis spre adoptare în Parlament, subliniind că reforma pensiilor asumată prin PNRR nu se va face printr-o ordonanţă de urgenţă. El a vorbit, duminică seară, la Antena 3, despre subiectul pensiilor speciale.
"Ministerul Muncii, conform celor din PNRR, are jalon să iniţieze legea cu pensiile speciale. Ministerul şi-a luat un consultant în Banca Mondială, au terminat raportul şi ministrul l-a pus la dispoziţia prim-ministrului. O să ne încadrăm în termen cu jalonul până la 31 decembrie, să venim cu o lege şi să închidem capitolul acesta. Niciodată eu şi colegii mei nu am văzut pensiile militarilor intrând la speciale, pentru că sunt ocupaţionale şi există peste tot în lume. Ar fi culmea, cu război la cea mai lungă frontieră cu ţara în conflict, să intrăm într-o zonă de discuţie pentru pensiile militare. Nu am văzut nimic de la interministerială, dar să vedem soluţiile care sunt să închidem discuţia cu pensiile speciale. Pe 31 decembrie se închide discuţia cu pensiile speciale", a afirmat Marcel Ciolacu.
Liderul social-democraţilor a punctat şi câteva aspecte de care ar trebui să se ţină cont la reforma sistemului de pensii, subliniind că mărirea punctului de pensie trebuie discutată în zona de contribuţii.
"E o discuţie cu mărirea vârstei de pensionare, dar asta nu e trecută de PSD, ci de PNL şi USR în PNRR. E clar că va trebui să venim cu o mărire, dar nu de a doua zi", a spus Ciolacu.
Preşedintele PSD a dat asigurări că modificările în legea pensiilor nu vor fi făcute prin OUG, referindu-se în context şi la situaţia pensiilor magistraţilor.
"Nu va schimba nimeni legea prin OUG, am înţeles că la CSM erau 80 de magistraţi care cereau pensionarea. E o greşeală această grabă, mare greşeală. Eu am promis că e exclus ca prin Guvern să apară OUG care să schimbe regulile jocului peste noapte. Va veni ministrul Muncii cu ministrul de Finanţe, cu toţi, cu un proiect de lege prin Guvern şi va veni apoi la dezbaterile din Parlament. La magistraţi ce avem sensibil şi incorect: nu poţi să ieşi la pensie cu pensie mai mare decât veniturile când ai fost activ. Nu poţi să fii magistrat o săptămână şi să te încadrezi la pensie de magistrat. Trebuie minim 10, 15 ani - să spună ministrul. Sunt crăpături. Nu va schimba nimeni regulile jocului. Nu trebuie să mai ieşi la pensie la 40 de ani. (...) Nu aşa se fac lucrurile, lucrurile se fac gândit, cu ceva sustenabil, poate oamenii îşi fac calcule cât să mai fie în activitate. Trebuia comunicat mai mult pe acest subiect, dar nu va exista o OUG, ci o lege în Parlament", a mai declarat Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...