PENSII. Administratorii Pilonului II vor încasa comisioane mai mici
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dîncu: Nu vrem ca după pensiile militare, care sunt pensii de serviciu, să se ascundă pensiile speciale
Dîncu: Nu vrem ca după pensiile militare, care sunt pensii de serviciu, să se ascundă pensiile speciale
Darius Vâlcov a anunțat că va fi redus comisionul de administrare al Pilonului II de la 2,5% la 1%. În plus, comisionul încasat lunar de administratorii fondurilor de pensii, de 0,05%, va fi înlocuit cu un comision variabil, în funcție de performanța fiecărui fond de pensii în raport cu rata inflației.

"În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, contribuţiile nu au fost reduse, aşa cum unele televiziuni titrau astăzi, contribuţia a rămas în continuare 3,75% şi ne amintim cu toţii cum, anul trecut, când s-a redus această contribuţie, toată lumea spunea că vor fi venituri mai mici. Bineînţeles, Guvernul, ştiind ceea ce spune, a anticipat că vor fi venituri mai mari şi, după 11 luni, veniturile din aceste contribuţii, în 2018, au fost de 7,06 miliarde de lei, comparativ cu 11 luni din 2017, 6,52 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, contribuţia medie pe lună pe fiecare persoană a fost, în 2017, de 153 de lei, iar în 2018 mai mare, de 159 de lei. Nu s-au redus contribuţiile, dar s-au redus comisioanele, după cum urmează: comisionul de administrare de 2,5%, care iniţial trebuia să funcţioneze pentru o perioadă de până la 5 ani, a fost redus de la 2,5 la 1%, în condiţiile în care şi acest 1% se va împărţi între administratorii de fonduri de pensii private, 0,5, respectiv Casa Naţională de Pensii 0,5", a declarat Darius Vâlcov, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

În ce privește comisionul perceput lunar, acesta nu va mai fi unul fix de 0.05%. ”Pentru fondurile care au un randament mai mic decât inflaţia, aceste fonduri vor putea percepe un randament doar de 0,02% pe lună. Dacă randamentul va fi mai mare cu un procent faţă de inflaţie, va creşte la 0,03% şi tot aşa, până la 0,07, dacă randamentul va fi mai mare de 4% peste rata inflaţiei”, a explicat Vâlcov.

Citește și:

Pensii private obligatorii - La ce valoare se ridicau activele în august

El a menționat că administratorii fondurilor de la Pilonul II de pensii au încasat comisioane care însumează 100 de milioane de euro doar în acest. Cele șapte societăți de administrare au, în medie, câte 22 de salariați. Acestora li s-a cerut să-și majoreze capitalul social având la dispoziție un an pentru a face acest lucru. ”Dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor administrate, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro şi 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%", a spus Vâlcov. 

Tot ca o măsură socială în şedinţa de guvern de vineri a fost crescut plafonul privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 la 750 de lei, ţinând cont că a în acest an a existat o creştere a pensiei minime la 640 de lei, iar anul viitor va fi o creştere la 704 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel