Pensiile românilor. Adrian Câciu: Stabilite din PIX, de un funcționar
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Deocamdată, trăim în altă epocă
Deocamdată, trăim în altă epocă
Când voi vedea infrastructura Ministerului Muncii pusă la punct astfel încât cine iese la pensie să nu depună decât documentul de notificare iar vechimea și nivelul pensiei sa fie stabilit automat de catre un sistem informatic, cu alte cuvinte sa nu mai stea cetateanul sa aduca tot felul de adeverințe din locurile pe unde a lucrat, atâta timp cat datele sunt in Revisal, abia atunci voi felicita administratia centrală pe aceasta temă, scrie analistul Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.

În mod normal, continuă el, toate datele istorice, de până în anul 2011 (anul până la care au fost valabile cărțile de muncă) ar trebui importate în sistem, iar la ele se vor adăuga, automat datele curente.

Altfel spus, explică economistul, ieși la pensie, depui doar hârtia sau transmiti online notificarea ca îndeplinești condițiile, dai datele de identificare și decizia de pensionare se generează automat.

Un astfel de sistem, subliniază Adrian Câciu, ar permite, în constructia sa, inclusiv  "umplerea" sau clarificarea golurilor în muncă sau in plata contributiilor înainte ca omul sa iasă la pensie.

Citește și Recalculări de pensii. Reguli noi. Care este procedura

Dar, subliniază analistul, deocamdată nu suntem în acest caz. Deocamdată, cetățeanul trebuie să aiba grija să aibă zeci, sute de documente de pe unde a muncit și să le depună la Casa de Pensii, unde un functionar va stabili din pix cat trebuie sa primească.

Vreți să faceți digitalizare? Păi faceți digitalizare reală și nu vă mai lăudați cu sferturi de măsură. Părerea mea!, menționează, în încheiere Adrian Câciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel