Pensiile românilor. Elena Cristian: ”Nu cred că va exista o majorare de la 1 ianuarie”. Iată de ce

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cum își argumentează analistul afirmația
Cum își argumentează analistul afirmația
Cu cât se vor majora pensiile? Sunt multe răspunsuri la această întrebare, dar nici unul nu este, se pare corect. Nici chiar ministrul Muncii, Marius Budăi, evită să avanseze un procent concret, mulțumindu-se, cu încăpățânare să repete că pensiile vor crește cu siguranță la începutul anului viitor cu cel puțin 10%. Elena Cristian, analist DCBusiness, este însă sceptică. Și explică de ce.

”Eu nu cred că va exista o majorare a pensiilor nici de la 1 ianuarie și o să vin și cu argumente. Într-un fel, totul este o chestiune politică. Prin martie, toate partidele vor încerca să intre în campanie electorală. Chiar dacă e devreme, dar se pregătesc de precampanie. Și înțeleg că se discută și scenariul unei majorări mai consistente a pensiilor, dar nu cu 30% cât este rata inflației la produsele de larg consum, prin martie-aprilie anul viitor, spunându-se că ”abia atunci putem, abia atunci vedem, abia atunci renegociem PNRR-ul”. Cert este că această majorare de 11% a punctului de pensie, chiar dacă se va acorda de la 1 ianuarie 2023, nu acoperă decât într-o foarte mică măsură scumpirile”, a declarat Elena Cristian la România TV.

Totul se face după ureche 

În condițiile în care combinatul Azomureș s-a închis, în condițiile în care sunt alte două firme din petrochimie care s-au închis și ele, în condițiile în care Alro Slatina a dat afară 1500 de angajați, guernanții se gândesc să acorde compensații pentru 10.000 de firme din turism și alimentație publică. Un efort bugetar care se ridică la 750 milioane de euro. Schema ar urma să se aplice din februarie până în decembrie 2022, banii urmând să ajungă la destinatari până la sfârșitul anului 2024. Este doar un proiect înaintat de Ministerul Mediului care are însă nevoie inclusiv de aprobarea Comisiei Europene. Invitată să comenteze subiectul, Elena Cristian s-a întrebat dacă, înainte de toate ”nu ar trebui să faci un studiu de impact înainte de a lua astfel de decizii?”

”Nu știu de ce noi discutăm despre acest act normativ de săptămâni în șir. Și nu știu de ce am senzația că se face totul după ureche, fără nici un fel de cifre, fără nici un fel de analize. Doar așa, se mai aruncă ceva în piață ca să-i mai liniștească pe cei din economia reală”, a spus Elena Cristian. Potrivit aprecierilor sale, ar fi fost mult mai bine dacă s-ar fi făcut o listă ”cu firmele care susțin PIB-ul în mod real. Nu, nu am nimic cu turismul, doar că autoritățile se gândesc să-l sprijine după ce s-a încheiat sezonul estival, după ce a intrat pe o anumită pantă. De ce nu l-au sprijinit când era în vârf. (...) Trebuie sprijinite în primul rând acele domenii care sunt cu adevărat într-o mare dificultate, cum ar fi Azomureș. Pentru că o să vină primăvara și iar o să importăm îngrășăminte, iar o să fim în dificultate, iar o să ni se spună că lucrurile stau așa pentru că nu s-au luat decizii din timp. Dar eu nu cred că această ordonantă va dobândi prea curând o formă aplicabilă. Probabil o să se amâne, pentru că nu vor fi identificate resurse, că nu au variante. Ceea ce știu însă este că facturile vor fi tot mai mari și vor fi tot mai multe falimente”, a concluzionat analistul DCBusiness. 

O lege care obligă banca să renegocieze condițiile de creditare 

Referindu-se, în altă ordine de idei, la creditele românilor, Elena Cristian a spus că, potrivit statisticilor oficiale sunt ”aproape 10.000 de români care au solicitat suspendarea sau renegocierea condițiilor de creditare. Numărul va crește, probabil în perioada următoare, dacă ne uităm atât la ROBOR, cât și la IRCC. Dar, întorcându-mă un pic la Legea falimentului personal. Este însă o lege extrem de greoaie, dacă îmi amintesc bine nici nu au mai fost făcute normele metodologice de aplicare. Nu știu cât de funcțională este și nu știu cât de ușor pot apela românii la această instituție a falimentului personal. Mai există și o lege pentru situația în care rata la bancă sare cu mai mult de 30%, situație în care banca este obligată să-ți renegocieze condițiile de creditare. Nu știu însă cât funcționează această lege. Eu cred că ar trebui o strategie unitară”, a punctat Elena Cristian. 

Citește și Facturile la energie. Elena Cristian: Lucrurile trebuie să înceteze, pentru că legile sunt foarte clare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu

pixel