Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Din păcate în România accesul la informații se face însă pe căi complicate, birocrația este stufoasă și de multe ori de neînțeles în țara în care mai există dosar cu șină iar documentele online se depun la etajul doi. Însă am deviat de la subiect, să revenim.
Cum poti beneficia de pensie pentru anii lucraţi în alte state UE
Românii care au muncit cel puțin un an în străinătate înainte de pensionare pot beneficia de pensia comunitară din statul pentru care au muncit şi au plătit contribuţii.
Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitare vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European.
Cetăţenii români care au lucrat în afara granițelor şi au plătit regulat contribuţii, au dreptul la prestaţii de pensie în aceleaşi condiţii de vârstă şi de contribuţii prevăzute pentru cetăţenii ţării respective.
Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcţie de unde se află persoana pensionată
Așadar, românii care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) din judeţul în care au domiciliul.
În acest caz, li se vor calcula vechimea în muncă pe teritoriul României. Dacă însă la momentul respectiv cetăţeanul român locuieşte sau munceşte în alt stat european, va trebui să aştepte să împlinească anii de ieşire la pensie din ţara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea în muncă necesară pe acel teritoriu.
Cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege. O persoană care a lucrat în România şi în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplineşte condiţiile necesare, în funcţie de tipul de pensie solicitată.
Condiţia de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană, care doreşte să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă, plătite contribuţiile măcar un an de zile pe acel teritoriu.
În cazul în care muncitorul se întoarce în propria ţară sau se mută în altă ţară europeană, înainte de a fi îndeplinit condiţiile necesare, aceste condiţii pot fi îndeplinite continuând să muncească şi să verse contribuţii în gestiunea de prevederi sociale a ţării europene în care s-a mutat.
Datorită sistemului „totalizării", toate contribuţiile vărsate în alte ţări europene vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată ca pensie se determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei ţări, în funcţie de contribuţiile vărsate.
Este bine de ştiut că românii stabiliţi definitiv peste hotare şi care nu mai doresc să se întoarcă în România, pot depune dosarul pentru pensionare direct în ţara în care se află, iar acolo îi vor fi calculaţi şi anii munciţi în România.
Un alt aspect important şi bine de ştiut este că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Adică, dacă o persoană decide să plece din România în altă țară din UE, pensia poare fi transferată în țara în care acesta decide să se mute.
Pentru primitrea pensiei în altă țară sunt necesari mai mulți pași:
- deschiderea unui cont la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
- comunicarea detaliilor bancare, dresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) al casei teritoriale de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declaraţiei de transfer).
Citește și: Vârsta de pensionare în 2022. Cine poate ieși la pensie în acest an
Cei care îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pot obține pensia pentru limită de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare.
După cum se știe, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii.
Legea care reglementează toate pensiile este Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În teorie, aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023. Vom vedea la anul ce se va mai întâmpla, dacă nu cumva se va amâna din nou aplicarea noii legi.
Cine se poate pensiona în 2022
Așadar, cei care îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare de minimum 15 ani (stagiul complet este de 35 de ani), cei care ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.
Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. La femei însă diferă vârsta de pensionare. Ea este, de principiu, de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.
În 2022, de pildă, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți în funcție de perioada anului existând diferențe în funcție de luna nașterii. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...