Pensionarii greci se mută în Bulgaria. În curând vor ajunge şi în România

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pensionarii greci au suferit o diminuare a pensiilor astfel încât unii dintre ei au ales să se mute în Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, transmite Bloomberg. Cum lupta pentru ultimul loc din UE se duce între România şi Bulgaria, în viitor aceştia ar putea ajunge şi în România.

Un exemplu este George, 75 de ani. După ce a rămas văduv în urmă cu cinci ani şi-a închiriat apartamentul din Salonic şi s-a mutat la Sofia unde pensia sa lunară de 800 de euro îi permite să "trăiască ca un rege". 

"Desigur există unele dificultăţi cu procesul de adaptare şi să îţi faci prieteni. Dar cu banii pe care îi am pot să revin frecvent în Grecia şi de asemenea am oportunitatea de a călători", spune George, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele de teama de a nu fi urmărit de autorităţile fiscale din Grecia. 

În timp ce alţi pensionari europeni aleg să se retragă în Grecia, proprii cetăţeni ai Greciei sunt interesaţi să îşi trăiască ultimii ani din viaţă în ţara vecină, care este mai ieftină, după ce pensiile lor au fost tăiate de cel puţin 20 de ori în timpul crizei datoriilor. Potrivit datelor Eurostat din 2017, costul vieţii în Grecia este aproape dublu comparativ cu cel din Bulgaria, unde costul vieţii este cel mai mic din UE. 

Chiar dacă nu există date precise care să arate cât de răspândit este fenomenul pensionarilor greci care se mută în Bulgaria, preţurile sugerează că ar putea să se extindă. În Sofia un litru de benzină costă 1,15 euro comparativ cu 1,60 euro la Atena, o cafea Espresso costă 2,30 euro la Sofia şi 4,70 euro la Atena iar un bilet de metrou costă 80 de eurocenţi faţă de 1,40 euro. 

"În general, viaţa este cu 30% mai ieftină decât în Grecia şi asta dacă alegi să te muţi în Sofia, Burgas sau Plovdiv. În oraşele mai mici sau în sate, viaţa este chiar mai ieftină", spune George. 

Bulgaria a aderat la UE în 2017 şi între timp a înregistrat un ritm mediu de creştere economică de 2,4% pe an. Comparativ, 2007 a fost ultimul an în care economia Greciei a crescut, după care a urmat o criză a datoriilor care şters un sfert din PIB-ul Greciei, a dus şomajul la peste 20% şi a lăsat ţara în pragul abisului. 

În pofida creşterii economice, Bulgaria rămâne cea mai săracă ţară a UE. Autorităţile de la Sofia speră ca până în luna iulie 2019 să intre în mecanismul ERM-2, anticamera zonei euro. Ţara vecină României îndeplineşte criteriile formale pentru a deveni a 20-a ţară membră a zonei euro chiar dacă în luna septembrie inflaţia a urcat la 3,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, ceea ce ar putea complica aderarea Bulgariei la euro. 

Cu toate acestea, creşterea preţurilor nu este suficientă pentru a-l descuraja pe Nikos, un alt pensionar grec de 71 de ani care a decis să se mute în Bulgaria, undepâinea costă 60 de euro cenţi, o masă la restaurant rareori depăşeşte 10 euro iar chiria unui apartament de două camere este de 200 de euro pe lună. Pensia lui Nikos a fost tăiată cu 45% în timpul crizei, până la 1.100 de euro, şi ar putea fi redusă încă odată dacă creditorii din zona euro ai Greciei obligă Guvernul Tsipras să adopte noi reduceri de pensii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Bancnote
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu

pixel