BNR avertizează asupra unui risc uriaş privind banii pe care îi aveţi în conturi
Atenționare privind tentative...
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a confirmat recent că Legea pensiilor nu exclude dreptul de opțiune al pensionarului de invaliditate între pensia de invaliditate și cea anticipată parțială atunci când îndeplinește condițiile pentru aceasta din urmă.
„În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 82 alin. (1), prin raportare la cele ale art. 79 alin. (1) lit. c) şi art. 65 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este exclusă existenţa unui drept de opţiune între pensia de invaliditate şi pensia anticipată parţială la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie”, a concluzionat luni ICCJ în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Conform Legii pensiilor, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. Pensionarii de invaliditate care au vârsta mai mică cu până la cinci ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare nu mai sunt supuşi revizuirii medicale.
Cât despre pensia anticipată parțială, ea se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
Dacă pensionarul de invaliditate îndeplinește condițiile din lege pentru pensionare anticipată parțială, atunci, spune Înalta Curte, ar putea să opteze fie pentru menținerea pensiei de invaliditate, fie pentru statutul de pensionar anticipat parțial.
Înalta Curte a răspuns, în decizia de luni, unei sesizări prin care i s-a cerut să se pronunțe dacă prevederile art. 82 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 exclud existenţa unui drept de opţiune între pensia de invaliditate şi pensia anticipată parţială la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie, prin raportare la dispoziţiile art. 79 alin. (1) lit. c şi art. 65 alin. (1) din aceeași lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Atenționare privind tentative...
Investitorii reacţionează...
Project 2025 este planul...
China a anunțat că va...
Prada a plătit 1,25 miliarde...
Informaţii pentru cei care...
Banca Națională a României a...
În luna martie, Sistemul RO...
Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...
Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...
Project 2025 este strategia...
În ultimele cinci sesiuni,...
Târgul Green Energy Expo &...
O măsură pentru consolidarea...
Începând cu anul trecut,...
Tensiunile interne din jurul...
Vorbim despre o ieftinire care...
Declarațiile unui oficial BCE...
Administrația Fondului pentru...
Sunt date INS, dar provizorii.
Digitalizarea administrației,...
Sprijinul financiar este dublat...
Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...
O încercare ce se dovește însă destul de dificilă.
Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.