Pentagonul a ajuns la fundul sacului. Unde s-au dus banii
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Elon Musk cere Pentagonului să plătească pentru a continua să doneze sateliţi Ucrainei
Elon Musk cere Pentagonului să plătească pentru a continua să doneze sateliţi Ucrainei
Iar suma nu este deloc mică. Pentagonul vrea peste 40 de miliarde de dolari. 

Departamentul american al Apărării va avea nevoie de 42 de miliarde de dolari în plus în următorul an fiscal pentru a compensa deficitul de achiziții, pe măsură ce prețurile în creștere vor afecta bugetul de aprovizionare, a declarat un grup din industria de apărare într-un raport publicat săptămâna aceasta.

"Inflația semnificativă este o provocare majoră" pentru Pentagon și pentru miile lui de contractori, ceea ce agravează provocarea reprezentată de COVID-19 și de gestionarea crizelor din lanțul de aprovizionare, se arată în raportul Asociației Naționale a Industriei de Apărare, care a fost analizat de Reuters înainte de publicare.

Între anii fiscali 2021 și 2023, pierderea totală a puterii de cumpărare a Pentagonului din cauza inflației va depăși 110 miliarde de dolari, se arată în raport.

Scăderea ofertei bazei industriale de apărare, care pierde bani din cauza creșterii costurilor, va încetini probabil ritmul modernizării apărării americane, într-un moment în care confruntarea cu China și războiul din Ucraina se intensifică.

NDIA a solicitat Congresului SUA, care urmează să voteze o rezoluție la sfârșitul acestei luni pentru a menține finanțarea guvernamentală, să acorde o reducere a inflației companiilor care dețin contracte cu preț fix pe termen lung, sugerând în același timp ca viitoarele contracte să reflecte automat creșterile de preț.

Apelul pentru ușurare vine în contextul în care micile firme americane din domeniul apărării care dețin contracte ce nu pot fi renegociate se plâng că pierd bani din cauza lipsei de muncitori și a creșterii prețurilor materiilor prime.

Citește și Pentagon: Efectul sancțiunilor se face simțit asupra armamentului rusesc

Întreprinderile mici sunt importante pentru sănătatea bazei industriale de apărare, deoarece concurează între ele și ajută Pentagonul să reducă costul contractelor. De asemenea, acestea contribuie la dezvoltarea și furnizarea unui fond constant de talente, care este esențial pentru menținerea poziției de lider a SUA în domeniul armamentului.

Bineînțeles, inflația a afectat contractele din toate celelalte sectoare. Dar, având în vedere natura rigidă a contractelor DoD și faptul că există un singur cumpărător, companiile nu pot negocia prețurile cu Pentagonul, ceea ce a determinat unele companii să solicite o reevaluare a contractelor cu preț fix.

"Reevaluarea contractelor cu preț fix este critică în acest mediu pentru succesul misiunii", a declarat pentru Reuters vicepreședintele Parsons Corp, Jai Spivey.

Cu toate acestea, surse din industrie au avertizat că orice reducere a inflației ar putea să nu fie la îndemână.

"Sunt sceptic că în acest an va fi adoptată o soluție industrială care să compenseze în totalitate cifrele privind inflația, din cauza intereselor concurente și a sezonului electoral", a declarat Pawel Chudzicki, șeful departamentului Aerospațial și Apărare din cadrul firmei de avocatură Miller Canfield.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel